3 vinkkiä elämäntaparemontin aloittamiseen

20.11.2020

Hyvinvointisi koostuu asioista, joita toistat arjessasi. Toki aivan kaikkeen et voi vaikuttaa mutta kannattaa tarkastella kriittisesti niitä asioita, joihin voit.

Mikään kuukauden mittainen kuuri ei tuo sinulle parempaa vointia eikä oikotietä onneen ole olemassa tässäkään tapauksessa. Jos olisi jokin ihmeaine, joka tervehdyttää ihmiset ja saa heidät onnellisiksi, sellaisen keksijä olisi multimiljonääri. On siis käärittävä hihat ja alettava hommiin!

Seuraavilla kolmella vinkillä pääset alkuun ja sehän on tärkeintä, että aloittaa jostakin.

1. Tiedosta tilanteesi

Ennen kuin voit aloittaa, sinun tulee tietää mistä lähdet liikkeelle. En tarkoita vyötärön ympärysmitan ylöskirjaamista tai vaa'alle astumista vaan tarkastele arkeasi. Mikä siinä on hyvin ja tuo sinulle iloa? Mikä ei tuo iloa ja kaipaisi muutosta? Ovatko ne asioita, joihin voit vaikuttaa? Muista, ettei kaikki langat ole sinun käsissäsi, kaikkea et voi muuttaa mutta se ei tarkoita, etteikö mitään kannattaisi tehdä.

2. Aloita

Jos sinulle tulee perjantaina ruokakaupassa fiilis, että NYT on aika muutokselle, älä odota maanantaihin tehdäksesi sen, vain koska maanantait tuppaavat olemaan "uusien elämien" aloituspäiviä.

Aloita heti kun se fiilis saavuttaa sinut! Jos se tarkoittaa sitä, että maistat uutta kasvista vaikka suorastaan vihaat niitä, osta heti yksi kasvis kokeiluun. Jos sinut valtaa halu aloittaa liikkuminen, heitä takki niskaan ja lähde ulos. Älä haaveile heti kymmenestä kilometristä tai varsinaisesta kasvisateriasta. Aloita jostain.

Heittäydy siihen ihanaan tunteeseen kun aloitat jotain uutta ja jännittävää. Jotain, joka tuo sinulle elämääsi hyviä asioita. Nauti matkasta!

3. Rutinoidu

Varmista, että hyvinvointiasi tukevat tekosi ovat helppoja toteuttaa sinun arjessasi. Kun niitä on helppo toistaa, saat onnistumisen kokemuksia ja tavasta tulee helpommin rutiini, jonka lopulta toistat automaattisesti. Vain silloin kun hyvät teot ovat rutiineja, ne kestävät mukanamme vuosia.

Huomaa, että eri ihmisille hyvinvointiteot voivat olla erilaisia. Toiselle se on aamulenkki säällä kuin säällä, toiselle se voi tarkoittaa teetä ja hyvää kirjaa peiton alla. Älä vertaa itseäsi muihin, äläkä missään nimessä esimerkiksi aloittelevana liikkujana vertaa rutiinejasi huippu-urheilijan rutiineihin. Yksin asuvan sinkun on helpompi toteuttaa muutoksia kuin suurperheen vanhemman. Pikkulapsiarkikin on jotain niin hullua, ettei silloin todellakaan kannata haaveilla tavoitteellisesta treenaamisesta.

EXTRAVINKKI!

Hanki itsellesi sparrausapua, mentori, joka auttaa sinut liikkeelle ja toimii työntöapuna kun tekisi mieli jo luovuttaa.