3 tärkeää syytä syödä säännöllisesti

28.01.2020

Tässä kirjoituksessa haluan valaista sinua hieman siitä, miksi säännöllinen ateriarytmi on tärkeä. Se ei välttämättä ole helppo luoda ja ylläpitää, mutta sen tuomat tulokset ovat kaiken vaivan arvoista.

Mikä on säännöllinen ateriarytmi?

Älä sekoita säännöllistä ateriarytmiä missään nimessä naposteluun pitkin päivää! Säännöllisyys ei ole synonyymi jatkuvalle.

Päivän aikana olisi hyvä syödä noin 5-6 kertaa, eli aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala, mahdollisesti vielä yksi välipala, jos jokin ateriaväli venyy turhan pitkäksi. Syömällä näin usein päivän aikana, syöt noin 3-4 tunnin välein.

Tuossa ajassa edellinen ruokasi on jo sulanut vatsassasi ja pian alat tuntemaan nälän tuntemuksia. Pieni nälkä on hyvä asia ja se on itseasiassa hyödyllinen opetella tunnistamaan. Suuri nälkä, sellainen, joka pistää huimaamaan ja kiukuttamaan, ei ole hyvä nälkä. Silloin et pysty ajattelemaan järkevästi ja riski sille, että sorrut hakemaan kaupasta jotakin sellaista syömistä, joka ei tue tavoitettasi, kasvaa huomattavasti.

Tässä tulikin ensimmäinen syy syödä säännöllisesti: pysyt suunnitelmassasi!

Kun olet matkalla kohti tavoitettasi, oli se sitten painon pudotus, painon nostaminen, terveellisempien elämäntapojen opettelu, mikä tahansa, luot itsellesi suunnitelman, joka vie sinut kohti tavoitettasi. Ilman suunnitelmaa et saavuta yhtä hyviä tuloksia, eteneminen on haparointia. Suunnitelma voi siis olla esimerkiksi viikon ruokalista.

Olet istunut alas ja miettinyt valmiiksi viikon syömiset. Ruuat, jotka tukevat tavoitettasi. Ethän halua romuttaa etenemistä kasvattamalla nälkääsi liian suureksi, joka altistaa nappaamaan muutamat pasteijat ja energiajuoman kaupasta?

Kun syöt 3-4 tunnin välein, olet jo valmistelemassa seuraavaa ruokailua ennen kuin nälkä on kasvanut niin suureksi, että voisit syödä mitä tahansa mikä eteen osuu.

Hyvä mieli

Kuvittele, että saavuttaaksesi tavoitteesi, sinun tulisi syödä pahoja ruokia, sellaisia, jotka saavat oksennuksen kurkkuun. Ymmärrän, että joillain ajatuskin kasviksista saa tuon reaktion aikaan. Itse en voi sietää kypsennettyjä porkkanoita. 

Monet tietyn aikaa kestävät dieetit painottavat jotain tiettyä ruoka-ainetta liiaksikin. Jos et pidä esimerkiksi maitorahkasta ja dieetillä sitä tulisi syödä joka aterialla ananaksen kanssa, jota myös vihaat, mikä on fiiliksesi dieetistä? Onko motivaatiosi jatkaa loppuun saakka korkealla? Vai houkutteleeko heittää hanskat nurkkaan?

Kun syöt säännöllisesti ja syöt etukäteen suunnitellusti, sellaisia ruokia, joista nautit, motivaatiosi pysyy yllä. 

Jos pyrit laihtumaan kokemalla jatkuvaa nälkää, et todennäköisesti kestä kovin pitkään. Viikon, kaksi, ehkä jos olet sitkeä

Energisyys

Kun syöt säännöllisesti päivän aikana, pysyy energiasi korkealla. Työpäivän aikana olet virkeä ja ajatus juoksee, työpäivän jälkeen on hyvä fiilis ja intoudut ehkäpä kävelylle päivällisen jälkeen.