Älä ruoki laihdutuskulttuuria

31.10.2020

Ai mikä ihme on laihdutuskulttuuri?

Kyse ei ole pelkästään laihduttamisesta vaan siitä, kuinka me näemme oman kehomme - ja myös toisten. Päähämme on iskostettu, että laihat ja hoikat ovat menestyneitä niin työssä kuin yksityiselämässään, he ovat pullukoita parempia, ahkerampia ja älykkäämpiä ihmisiä. Aivan kuin paino olisi yhteydessä mihinkään noista!

Mutta ei hätää! Voit nostaa omaa ihmisarvoasi laihduttamalla! Pudota 10-20 kiloa, postaa se someen ja saat osaksesi satoja, jopa tuhansia kannustavia kommentteja. Olet hyvä ihminen koska pystyit pudottamaan painoa, ei väliä elämänlaadullasi. 

Laihdutuskulttuuri on muokannut ajatuksiamme ruuasta. Se on luonut "hyviä" ja "huonoja" ruokia. Pahoja ruokia on vältettävä kaikin keinoin ja jos sorrut, olet epäonnistuja. Silti esimerkiksi ravintolat, jotka myyvät näitä "huonoja" ruokia, ovat usein ääriään myöten täynnä.

Laihdutuskulttuuri uskottelee meille, että kaloreita tulee laskea ja herkuttelu täytyy mitätöidä liikkumisella. Erityisesti naisten tulee syödä kevyesti ja pieniä annoksia sekä vältellä herkkuja, kaikki muu on epänormaalia. (Sitten on kahden aamiaisen naisia, kuten minä...) Ovatko seuraavat lausahdukset tuttuja sinulle?

"Söin tänään kaksi pullaa kahvitauolla, täytyy illalla mennä lenkille sitten"

"Nyt kun jumppasin ahkerasti, olen ansainnut kakkupalan"

Laihdutus vs elämäntaparemppa

Koska useat onneksi tiedostavat jo, että laihduttaminen on hölmöä ja pysyviin tuloksiin päästään vain pysyvillä ratkaisuilla, ei kuukauden mittaisilla kuureilla, he aloittavat elämäntaparemontin pudottaakseen painoa. Remonteillakin on eroa.

Jos elämäntaparemontti tai mikä muukaan "ei-laihdutuskuuri" tarjoilee sinulle seuraavia ajatuksia, suhtaudu epäilyksellä:

- on sallittuja ja kiellettyjä ruokia

- ruokia tulee mittailla ja punnita

- syöminen katsotaan kellosta, ei nälästä

- on "puhtaita" ja "epäpuhtaita" (?) ruokia

- ruuan kylkeen tarvitaan erilaisia purkkiravinteita

- vain pudotetuilla kiloilla on merkitystä

- kaloreilla tehdään kauppaa (herkut vs liikkuminen)

- herkut tulee ansaita

Ja varmasti ymmärrät, ettei herkku- tai karkkilakot ole kovinkaan toimivia ratkaisuja pitkällä tähtäimellä.

Varo puheitasi lasten kuullen

Aikuiset saattavat ymmärtääkin laihdutuspuheiden järjettömyyden, mutta on hyvä kuitenkin olla viljelemättä hassuja ajatuksia vaikkapa työpaikan kahvipöydässä. Kuka on aloittanut uuden dieetin, kuka on laihtunut/ lihonut, mitä tulisi nyt vältellä jne eivät ole lopulta kovin mielenkiintoisia puheenaiheita. Usko pois.

Erityisesti jos paikalla on lapsia tai nuoria, seuraa omia puheitasi tarkasti. Älä istuta lapsiin ajatusta, että vain hoikka ruumiinmuoto on tavoittelemisen arvoinen tai että hän on arvokas vain jos pysyy tietyn näköisenä. Jos lapsi seuraa vierestä, kuinka oma äiti kieltäytyy juhlissa herkuista, "koska laihduttaa" (aina ja ikuisesti), hän pohtii itsekin tulisiko hänenkin laihduttaa. Herkkujen syöminen saa potemaan huonommuutta. Lapsi epäonnistui, koska söi syntymäpäiväjuhlillaan kermakakkua.

Vaikka olisitkin aidosti huolestunut lapsen painosta, se ei ole HÄNEN huolenaiheensa, vaan aikuisten. Moitteiden ja kieltojen sijaan näytä hyvää esimerkkiä ja kannusta, tehkää yhdessä. Terveellä tavalla.

Eikö laihduttaminen sitten ole hyvästä?

Eikö sitten saisi pudottaa painoaan, onhan ylipaino valtava ongelma meillä Suomessakin? Tietenkin saa, mutta ajatusten ja tekojen siellä taustalla tulee olla oikeista motiiveista lähtöisin. Tekojen taustalla tulisi olla halu kohottaa omaa terveyttään ja elämänlaatuaan, ei pyrkiä johonkin tiettyyn painoon tai ulkomuotoon. Ja halun tulee lähteä sisältä, ei ulkoisista paineista.

Itse laihtuminenhan ei ole se vaikein asia, vaan siinä uudessa painossa pysyminen. On tutkimuksia siitä, että laihduttaminen itseasiassa johtaa painon kasvuun ja jojoilu on epäterveellistä. Radikaalit, nopeat dieetit polttavat usein myös lihasta ja sekoittavat aineenvaihduntaa. Painon alkaessa taas nousta, kadonneiden lihasten ja rasvakudoksen tilalle tulee turhan usein pelkkää rasvakudosta. Saat siis takaisin kaksin verroin sitä, mitä et todellakaan halunnut.

Lihasmassan ylläpito ja jopa kasvatus on hyvästä monestakin syystä, sitä et halua hukata nälkädieeteillä.

Ruokien ja kaloreiden kyttäämisen sijaan pureudu hieman syvemmälle itseesi. Tee asioita, jotka nostavat elämänlaatuasi. Tee asioita, joista nautit. Tee asioita, jotka ovat mahdollisia sinun arjessasi nyt. Joudut todennäköisesti priorisoimaan sillä kaikkea et voi saada samaan aikaan. Vaikka saavuttaisit lopulta tavoitepainosi, jos et tee elämässäsi asioita, joista nautit, koko matka oli turha.

Ja lopuksi. Ole armollinen itsellesi. Vaikka söisit ja liikkuisit kuten (ulkonäkö)idolisi, et tule koskaan näyttämään häneltä. Ainakaan ilman plastiikkakirurgiaa.