Alkoholi, kuuluuko se terveelliseen elämäntapaan?

18.06.2020

Suomalaiset ja alkoholi liitetään usein tiiviisti yhteen. Sauna ja saunakalja, polttarit ja vahva humala, päiväristeilyt ja kaljakärryt, juhlat, juhlapyhät, ilonaihe, ketutus, suru. Aina on syy ottaa juomaa. Onko?

Suomalaisten kokonaiskulutus on kansainvälisissä vertailuissa noin eurooppalaista keskitasoa, alkoholia käytetään etelä-eurooppalaisia harvemmin mutta kerralla suurempia määriä.

Miten alkoholi vaikuttaa terveyteesi, työkykyysi ja läheisiisi?

Vaikka alkoholin käyttö pienentäisi joidenkin sairauksien riskiä, ei alkoholin käyttö koskaan ole terveysteko, sillä laskettaessa yhteen käytön riskejä, ei alkoholin käytön riskit millään käytön tasolla ole pienemmät kuin raittiilla.

Runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa neurologisia ja psykiatrisia sairauksia, syöpää, verisairauksia, hormoni- ja ravitsemushäiriöitä, aivoverenvuotoja, sydänlihaksen rappeutumista ja rytmihäiriöitä ja kohottaa verenpainetta. Alkoholin haitat eivät näy ainoastaan terveyshaittoina vaan mm. humalatilan vuoksi aiheutuneina tappeluina, tapaturmina, sosiaalisina ongelmina jne.

Raskaus ja alkoholi

On tilanteita, joihin alkoholi ei todellakaan kuulu. Raskausaika on yksi tällainen. Kasvava ja kehittyvä sikiö ei ole oma itsenäinen olento äitinsä vatsassa vaan alkoholi pääsee kulkemaan vapaasti istukan läpi sikiöön ja sitä kertyy myös lapsiveteen, jota sikiö juo. Sikiön alkoholipitoisuus voikin olla jopa korkeampi kuin äidin!

Alkoholin käyttö kaikissa raskauden vaiheissa häiristee sikiön keskushermoston toimintaa ja erityisesti aivojen kehitys on herkkä alkoholin haitoille. Vaarana on myös istukan häiriöt ja sen irtoaminen.

Suuret nautitut alkoholimäärät voivat vaikeuttaa sikiön kehitystä ja johtaa kehitysvammaan. Pienten toistuvien annoksien on myös tutkittu olevan haitaksi sikiölle, joten turvallisinta onkin pidättäytyä alkoholin juonnista koko raskauden ajan.

Liikunta, uni ja alkoholi

Liikunnalliseen elämäntapaan ei alkoholi kuulu, ainakaan ennen tai jälkeen treenin, sillä ennen treeniä nautittu alkoholi heikentää suorituskykyä lisäten mm. maitohapon muodostusta lihaksiin ja heikentää koordinaatiota. Palautumiseenkaan alkoholi ei ole hyvä, sillä se hidastaa palautumista ja häiritsee unta.

Krapulaisena urheilu ei ole toivottavaa, sillä vaikka et tuntisi oloasi krapulaiseksi, on suorituskykysi kuitenkin alhaisempi jos olet juonut edellisenä päivänä. Alkoholi kuluttaa elimistösi glykogeenivarastoja, joita tarvitset liikuntasuorituksen aikana, joten keskittymis- ja harkintakykysi on alhaisempi, eikä odotettavissa ole muutenkaan maksimaalisia suorituksia. Krapulassa jos haluat liikkua, on kevyt kävely suositeltavaa.

Unilääkkeenä alkoholi on jälleen huono. Joitain henkilöitä pieni alkoholiannos voi rentouttaa ja auttaa nukahtamaan mutta köytön jatkuessa elimistön toleranssi kasvaa ja alkoholiannoksenkin on kasvettava. Tämä ei tietenkään ole terveyttä tukeva tapa. Suuren humalatilan vuoksi sammuminen ei ole unta vaan myrkytystila, joka johtaa pahimmillaan koomaan. Sillä ei siis ole normaalin unen tuomia hyötyjä.

Laihduttajan kaveri alkoholi ei myöskään ole. Alkoholijuomien mukana saat paljon energiaa ja jo pullossa kuoharia tai litrassa siideriä on suurinpiirtein 500 kaloria eli puolikkaan maitosuklaalevyn verran. Mitä vahvempi ja makeampi juoma, sitä enemmän siinä on energiaa, joten vertaile ihmeessä suosikkijuomiesi energiamääriä.

Alkoholi lisää myös ruokahalua ja häiritsee ruokarytmiäsi. Humalaisena tai krapulassa et todellakaan himoitse kevyttä kanasalaattia, vaan askeleesi vievät sinut rasvaisen jättipizzan äärelle.

Suosi alkoholittomia versioita, niissä on sama maku mutta vähemmän energiaa, eikä treenit tai unet häiriinny.

Eikö ikinä alkoholia?

Satunnaisesti kohtuullisina annoksina juotuna alkoholi on ihan okei ja mahtuu terveelliseen elämäntapaan. Tavoitteellisesti treenaavan ei kuitenkaan kannata hidastaa kehittymistään alkoholin juonnilla eikä laihduttaja voi odottaa kummoisia painonpudotustuloksia jos ei halua luopua alkoholista painonpudotuksen ajaksi. Raskaana olevan tulisi pidättäytyä alkoholista kokonaan, 9 kuukautta on lopultakin lyhyt aika. Huomioi myös, ettei imetysaikanakaan ole suositeltavaa käyttää alkoholia.

Jos huomaat juovasi alkoholia päivittäin tai kerralla niin suuria annoksia, että ajaudut sen vuoksi vaikeuksiin, hae apua tilanteeseesi. Jos olet huolissasi läheisestäsi, voit hakea itsellesi tukea ja neuvoja samoja kanavia pitkin. https://paihdelinkki.fi/fi/mista-apua 

Alkoholismin ehkäiseminen on hankalaa, samoin kuin sen tunnistaminenkaan ei ole aivan yksiselitteistä. Alkoli ei kosketa ainoastaan sen juojaa vaan myös läheisiä, etenkin lapsia. Anna lapsillesi siis turvallinen lapsuus ja anna heille turvallinen koti, jossa ei tarvitse jännittää humalan vuoksi oudosti käyttäytyvää aikuista. Lapset aistivat jo pienenkin humalatilan aikuisesta eivätkä välttämättä ymmärrä mistä moinen johtuu.