Arseeni

26.03.2021

Maaperästä löytyvä arseeni on ollut puheenaiheena jonkin aikaa, sillä riisikasveilla on muita viljoja suurempi taipumus kerätä itseensä suuria arseenipitoisuuksia. Pitäisikö riisiä siis vältellä?

Mitä arseeni on?

Arseeni on ympäristössä luonnostaan löytyvä raskasmetalli, joka tarpeeksi suurina annoksina on myrkyllinen. Luonnossa sitä esiintyy epäorgaanisina suoloina ja orgaanisina arseeniyhdisteinä ja tämä epäorgaaninen muoto on myrkyllisin. Joissain elintarvikkeissa esiintyvät orgaaniset muodot, kuten kalassa arsenobetaiini ovat elintarvikkeista saaduissa määrissä vaarattomia. Ruokavaliossa suurimmat arseenin lähteet ovat viljatuotteet ja siis erityisesti riisi.

Pitkäkestoinen korkea arseenialtistus on yhdistetty ääreisverenkierron häiriöihin, raajojen hermoston toimintahäiriöihin sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Syöpää arseeni aiheuttaa mm. erityisesti keuhkoihin, ihoon ja virtsarakkoon, mahdollisesti myös munuaisiin, maksaan ja eturauhaseen.  

Kuinka paljon arseenia on turvallista saada?

Kansainvälinen syöväntutkimusjärjestö IARC on luokitellut arseenin syöpää aiheuttavaksi aineeksi mutta jos saanti ei ylitä tiettyä raja-arvoa, syöpäriski ei kuitenkaan ole kohonnut. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on määritellyt arseenin enimmäispitoisuudet elintarvikkeille. Suomessa Ruokavirasto (Evira) on linjannut, ettei lasten pääasialliseksi juomaksi kuuluisi riisijuomat.

Onneksi kuitenkin suurin osa arseenista poistuu elimistöstä muutamassa vuorokaudessa, eli ihan päivittäiseen ruokavalioon suurina määrinä riisin ei ole hyvä kuulua mutta riisituotteet osana monipuolista ruokavaliota ovat turvallisia käyttää.

Tarkemmat määrät löytyvät Ruokaviraston sivuilta (linkki kirjoituksen lopussa).

Miten voit vähentää arseenin saantiasi?

Riisi monipuolistaa ruokavaliota, joten sitä ei ole syytä kokonaan poistaa ruokavaliosta. On kuitenkin muutamia keinoja, joilla voit vähentää arseenialtistustasi, etenkin lapset ja pienikokoiset aikuiset ovat herkkiä arseenin haitoille.

Riisinjyvät on hyvä huuhdella vedellä ennen keittämistä ja keitinveden voi heittää pois.

Ei päivittäin (huomioi myös murot jne)

Suomessa ei ole nähty tarpeelliseksi tiukentaa suosituksia tuon lasten riisijuoman lisäksi, sillä ainakaan tällä hetkellä riisi ei ylenmäärin kuulu väestön ruokavalioon. Poikkeuksena itse pidän kuitenkin tiettyjä ihmisryhmiä, jotka saattavat vahingossa korostaa liiaksi riisin osuutta ruokavaliossaan, esimerkiksi laihduttajat, jotka suosivat riisikakkuja leivän tilalla. Ruotsin terveysviranomaiset ovat kuitenkin antaneet suosituksen, ettei alle 6-vuotiaille tarjottaisi riisijuomia eikä riisikakkuja.

Mistä muualta saa arseenia?

Arseeni voi olla ongelma myös merilevävalmisteissa ja suositukset jodin osalta sopivat myös arseeniin. Myös jotkin perinteiset kiinalaiset ja ayurveda-lääkkeet voivat sisältää suuria määriä metalleja, siis myös arseenia.

Arseenia löytyy myös Suomen pohjavesistä, siksi oman kaivon juomaveden laatu on hyvä tutkia säännöllisesti. Arseeni on erityisesti porkaivojen ongelma. Jos kaivovettä ei käytetä juomavetenä, suuretkaan arseenipitoisuudet eivät haittaa, sillä se ei imeydy ihon läpi mutta kasteluvetenä syötäville kasveille sen käyttöä tulee välttää.

Lue lisää:

https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/vesi/kaivovesi/kaivoveden-kemiallinen-laatu/kaivovedessa-luonnostaan-esiintyvat-kemialliset-aineet/arseeni

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/yhteiset-koostumusvaatimukset/kontaminantit/elintarvikkeiden-sisaltamat-metallit/arseeni/kuluttajan-mahdollisuudet-vahentaa-arseenin-saantia/

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/yhteiset-koostumusvaatimukset/kontaminantit/elintarvikkeiden-sisaltamat-metallit/arseeni/

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/yritykset/elintarvikeala/valmistus/yhteiset-koostumusvaatimukset/kontaminantit/riskinarviointi-suomalaisten-lasten-altistumisesta-elintarvikkeiden-ja-talousveden-raskasmetalleille.pdf