Elämäntaparemontin ensimmäiset askeleet - osa 1

06.01.2021

Vuodenvaihde kirvoittaa useat laittamaan elämäntapojaan uusiksi tavoitteena painon putoaminen, kapeampi vyötärö, energisempi olo, turvotuksen katoaminen jne. Muutokset eivät vaadi ihmeitä mutta on raaka tosiasia, että yksin niiden tekeminen on hankalaa. Suunta on kadoksissa, keinot vähissä ja malttia ei ole.

Olenkin jo mainostanut, ettei painonhallinta, hyvä fiilis ja terveyden ylläpito vaadi ihmeaineita tai rajoitteita, vaan seuraavilla yksinkertaisilla asioilla pääset pitkälle:

- riittävä uni

- riittävä ja monipuolinen ruokavalio

- reilusti kasviksia, hedelmiä ja marjoja

- liikettä joka päivään

Ei ole tarvetta paastolle, herkkulakoille, kaloreiden laskemiselle, hurjalle määrälle liikuntaa, edes epämiellyttävälle liikunnalle ei ole tarvetta.

Mistä voisit aloittaa muutoksen?

Aloita unesta. Riittävä uni on ehdoton edellytys sille, että jaksat edes ajatella terveellisempiä valintoja elämässäsi ja sille, että jaksat ylläpitää opettelemiasi tapoja. 

Riittävä määtä unta on jotakuinkin 7-8 tuntia yössä. Se, että naapurin Pirkko sanoo pärjäävänsä ihan hyvin 4 tunnin unilla, ei tarkoita että se sopisi sinulle - tai aidosti edes hänelle. Jos olet vuosia nukkunut vain 5 tuntia yössä, sinusta saattaa tuntua siltä, että kaikki on ihan hyvin. Mutta kokeilepa viikon ajan venyttää unimäärä sinne seitsemään tuntiin ja katso mitä käy.

Uni on tietysti ongelma pikkulapsiperheissä. Yöt menevät ruokkien ja hyssytellen tai muissa hulabaloossa, tiedän varsin hyvin, että vielä 10-vuotias voi helpostikin valvottaa vanhempiaan öisin. Jos sinun unesi määrä ei ole sinun käsissäsi, en suosittele aloittamaan mitään kovin tavoitteellista mutta jotain voi tietysti aina tehdä. En tarkoita, että vauvan nukkuessa pitäisi jumpata vaan silloin voi panostaa riittävään syömiseen tai lepäämiseen.

Ota siis heti tänään tavoitteeksi saada unta 7-8 tuntia.

Syö säännöllisesti

Tämä on toinen oleellinen asia, joka puuttuessaan saattaa romuttaa koko elämäntapamuutoksen. Vaikka söisit suunnitelmallisesti täydellisen optimaalisia aterioita, mutta jos niitä on liian harvakseltaan päivissä, nälkä ajaa sinut syömään mitä tahansa energiaa. Yleensä jotain sellaista, jota et ollut suunnitellut ja koet näin ollen epäonnistuneesi.

Säännöllinen ateriaväli takaa myös riittävän ravintoaineiden saannin. Pillereillä et voi paikata tätä epäkohtaa, sano lisaravinnekauppias mitä tahansa.

Syö siis "ihan ookoo" aterioita tarpeeksi usein, täydellisyyteen ei ole tarvetta pyrkiä. Yleensä 4-6 ateriaa päivässä on hyvä mutta tunnustele omaa kehoasi mikä on sille sopiva. Muista, että pitkin päivää napostelu on eri asia, siitä ei hampaatkaan pidä.

Kiinnitä siis heti tänään huomiota siihen, että syöt pari varsinaista ateriaa ja pienemmät palat siihen päälle.

Kuulostaako nämä muutokset sellaisilta, joita voit ylläpitää vuosia? Sillä sitä elämäntapamuutos on, ei kuukauden, kahden kestäviä tapoja, jotka eivät istu elämääsi. Elämäntapamuutos voi usein olla sellaiseksi naamioitunut laihdutuskuuri. Jos siis muutosta tarjoava taho kehoittaa sinua rajoittamaan syömisiäsi, joko sen sisältöä tai syömiskertoja tai ylikorostamaan jotakin ruoka-ainetta, jos se luokittelee ruokia hyviksi ja pahoiksi, jos se saa sinut syyllistymään syömisestäsi tai jos se kehoittaa liikkumaan polttaaksesi syödyt kalorit (eli siis salettiin RASVA PALAA), se ei ole elämäntapamuutos. Se on laihdutuskuuri.

Siispä heti käyttöön ensimmäiset vinkit:

Nuku 7-8 tuntia yössä

Syö useamman kerran päivässä