Elämäntaparemontti - useasti

05.09.2020

Tänä päivänä ei enää laihduteta, se on poissa muodista. Nyt kaikki tekevät elämäntaparemontteja. Sama sisältö, eri nimi.

On totta, että kuuriluontoisesti laihduttaminen on hölmöä ja ainoa tapa pudottaa kertyneet kilot pysyvästi on elämäntapojen pysyvä muutos. Elämäntaparemontti siis. Nyt "kaikki" aloittavat elämäntaparemontin, samalla tavalla syksyisin, tammikuussa ja kevään korvalla. Elämäntaparemonttiin tuppaa kuulumaan usein "kaikki kerralla" -ajatus, jolloin laitetaan ruokavalio uusiksi ja liitytään kuntosalin jäseneksi. Kahvihuoneissa ei enää puhuta laihduttamisesta, jokainen entinen laihduttaja on laittanut elämäntapansa uusiksi, koska kertyi kesä- tai joulukiloja.

Erityisesti kun somessa kysytään niksejä painonpudotukseen, moni ehdottaa elämäntaparemonttia. He tietävät mistä puhuvat koska ovat tehneet sen - useasti. He ovat laittaneet kerralla kaiken kuntoon ja sitten on tapahtunut jotain ja retkahdus, paluu vanhaan. Mikä ei haittaa, sillä hehän tietävät mitä pitää tehdä kun haluaa jälleen kuntoon.

Mikä on elämäntaparemontti?

Itse en puhuisi edellä mainitusta tyylistä elämäntaparemonttina, enemmänkin jojolaihduttamisena. Eihän taloakaan remontoida kerralla kaikkea vaan tehdään yksi asia kerrallaan, aikataulu on jokaisen itse päätettävissä. Et voi sohia vähän keittiön kaappeja ja seuraavana päivänä käydä purkamassa vessaa ja kolmantena korjata kattoa. Totta kai teet asian kerrallaan. Sama pätee elämäntapojen remontoinnissa.

Joskus vaaditaan perustavan laatuista uudistusta, jolloin taloista korjataan rakenteita, salaovia, vesikattoa, putkistoa ja elämäntavoissa lähdetään ateriarytmistä ja siitä, että lautaselta löytyy kaikkia energiaravintoaineita.

Talo ei pysy kunnossa jos vaihtaa vain tapetteja ja muuta pikkunättiä, eikä elämäntapojen remontointi ole banaanien karsimista ruokavaliosta. Pikkuasioilla et korjaa kokonaisuutta vaan vasta sitten kun iso kuva on kunnossa, voi paneutua yksityiskohtiin.

Itse puhuisin elämäntaparemontista niin, että silloin muutetaan kokonaisuudesta niitä asioita, jotka oikeasti vaikuttavat. Ja niitä muutetaan niin, että ne ovat luontevia kunkin omassa arjessa. Vain näin saadaan aikaan pysyvyyttä.

Miten toteuttaa?

Olen saanut palautetta valmennusasiakkailtani, jossa he ovat huojentuneita siitä, etten vienyt heitä kuntosalille, jota inhoavat. Miksi veisin, etenkin kun ennen sinne menoa olisi korjattava oikeasti isoa kuvaa?

Jokainen varmasti tiedostaa, että syömällä tietyllä tavalla ja liikkumalla tietyllä tavalla, painoa saadaan pudotettua. Silti et tee niin. Koska ne tavat eivät istu omaan arkeesi, siihen elämään, jota joka päivä elät. Oleellista tavoitellessa pysyviä muutoksia, onkin se, että tekee itselleen sopivia pieniä muutoksia. Sillä, mitä teet kerran, kaksi viikossa, ei ole väliä vaan sillä, mitä teet joka päivä.

Hikilenkki kerran viikossa ei korvaa joka päiväistä arkista aktiivisuutta, jota valitettavan usein aliarvioidaan. Jätä auto kotiin aina kun pystyt, kerää askeleita päivään. Käytä portaita, taukojumppaa, rakastu kotihommiin, riehu lasten kanssa, hyödynnä oma tai naapurin koira lenkkikaverina. Eikö näitä pieniä asioita olekin helpompi kerätä arkeen kuin jotakin aikataulutettua liikuntaa tai kuntosalia tmv?

Ruokavaliotakaan ei ole mitään syytä laittaa kerralla kuntoon, ellet koe, että nimenomaan se on sinulle aidosti helpointa. Kaiken sokerisen välttelyn sijaan aloita mieluummin siitä, että syöt reilusti kasviksia, hedelmiä ja marjoja ja syöt itsellesi sopivaan rytmiin riittävästi. Sitten kun värit, lautasmalli ja ateriarytmi on hanskassa, sen jälkeen voit keskittyä pikkujuttuihin.

Äläkä unohda lepoa! Keho ei kestä loputtomiin kuormitusta ja jos arkesi on jo valmiiksi kuormittavaa, fyysisesti tai henkisesti, tilanne tuskin paranee sillä, että rääkkäät kehoasi vielä enemmän. Nuku riittävästi, 4 tuntia yössä ei missään nimessä ole tarpeeksi, ja tee päivän aikana itseäsi palauttavia asioita. Itselleni se on esimerkiksi hetkiä hiljaisuudessa, sillä elämä kovaäänisten perheenjäsenten kanssa on raskasta. Musiikki voi rentouttaa jotakuta mutta itse nautin hiljaisuudesta myös autoa ajaessa.

Mieti, löytyykö arjestasi näitä palauttavia hetkiä. Liikkeelle voi lähteä ihan pienestä, nautti vaikka iltapäiväkahvin takapihalla ja keskity omiin ajatuksiisi, käy kirpputoreilla, kävelyllä, kudo, lue kirjaa jne. Ole itsekäs ja ota tämä aika, ylikuormittuneena et ole avuksi kenellekään. Toiset ottavat omaa aikaa helpommin kuin toiset ja toiset tarvitsevatkin sitä enemmän. Etsi omat rajasi ja tarpeesi.

Näillä asioilla on väliä, ei sillä, onnistutko noudattamaan tietyn kalorimäärän ruokavaliota tai saatko kahdessa viikossa kuinka paljon painoa pudotettua.

Ja juokse karkuun jos joku kauppaa sinulle vain tiettyä kalorimäärää.

Jos kiinnostuit elämäntaparemontista, mutta et oikein tiedä mistä aloittaa ja miten edetä, yksilövalmennuksissani on vielä pari paikkaa vapaana. Ole nopea!