Erilaisia dieettejä

08.02.2021

Ravitsemuksen opinnoissani oli taannoin tehtävä vertailla erilaisia laihdutustyylejä ja löytää niistä hyviä ja huonoja puolia. Olet varmaan huomannut blogiani lukiessasi, että mielestäni kaikki laihdutuskuurit ovat huonoja, mutta pureudutaan niihin nyt kuitenkin, sillä nehän ihmisiä kiinnostaa.

Vähäenerginen dieetti

Tämä on ehkäpä se yleisin laihdutuskuurin muoto, jossa lasketaan kaloreita päivän ajalle. Tavallaan ajatus taustalla on toimiva, syödään vähemmän kuin kulutetaan mutta jo ensi askeleella mennään usein metsään. Mistä tiedät paljonko energiaa (kaloreita) kulutat päivän aikana? Netin laskurilla? Ei. Omalla arviolla? Ei. Kehonkoostumusmittauksella? Ei. Ainoastaan laboratoriomittauksilla saadaan tarkka tulos sinun energiankulutuksestasi. Muut ovat vain enemmän tai vähemmän sinne päin arvauksia.

Jos naapurin Pirkolla lepokulutus on 1300 kcal, se ei missään nimessä tarkoita, että sinulla olisi sama eikä missään nimessä tarkoita, että sinun tai Pirkonkaan kannattaa syödä 1300 kcal tai alle.

Energiansaantia saadaan helposti alemmas vaihtamalla arjessa käytetyt tuotteet vähempienergisiin ja lisäämällä kasviksia lautaselle. Eikä tarvitse laskea. Jos paino ei putoa pitkänkään ajan kuluttua, voi olla, että syöt kulutukseesi nähden liikaa TAI syynä voi olla lukemattomat muut tekijät, joten pelkkä "syö vähemmän" ei läheskään aina auta.

Tästä on olemassa myös erittäin vähäenerginen dieetti "ENED", jossa päivän energiansaanti vedetään todella alas ja osa tai kaikki päivän ateriat korvataan ateriankorvikkeilla. Tätä dieettiä käytetään esimerkiksi ennen laihdutusleikkaukseen menoa mutta pitkäaikaiseen käyttöön tätä ei suositella.

Vähärasvainen dieetti

Tämä on toinen yleinen laihdutuskuuri, jonka juuret juontavat jonnekin ysärille. Rasvakammo. On totta, että kovaa rasvaa ruokavaliosta kannattaa vähentää, sillä sen saanti on useimmilla turhan reilua verrattuna pehmeisiin rasvoihin, mutta kummastakaan rasvasta on harvoin (pehmeästä ei koskaan) tarvetta kokonaan luopua. Kova rasva tuo sinulle energiaa antamatta mitään terveyshyötyjä. Joten jos haluat rasvansaantia rajoittaa, rajoita sitä.

Ihminen tarvitsee rasvaa turvatakseen elintoimintojaan ja esim. hormonitoimintaansa, mutta siis pehmeitä eli kerta- ja monityydyttymättömiä rasvoja.

Jos et ylenmäärin lotraa rasvojen kanssa, ei niiden saantia ole tarpeen vähentääkään. Jos haluat vähentää rasvoja ruokavaliossasi, onnistuu se helpoiten vaihtamalla vähärasvaisiin tai rasvattomiin tuotteisiin ja suosimalla vähärasvaisia lihoja ja näin voit saada huomattavastikin alemmas energiansaantia riippuen siitä kuinka paljon tällaisia tuotteita päivittäin käytät. Silloin tällöin kermaa käyttävän ei kannata päätään vaivata sen kaloreilla.

Vähähiilihydraattinen dieetti (VHH)

Jos ennen oli rasvakammoa niin nyt on hiilarikammoa. Voit varmasti elää ihan kivaa elämää ilman hiilihydraattejakin, mutta jos tarkoituksenasi on urheilla tai jos nukut huonosti tai energiat on muuten vähissä, kannattaa ne hiilarit pitää ruokavaliossa.

Vähähiilihydraattisessa dieetissä ei lasketa kaloreita vaan hiilareita ja usein tämä laihduttaa nopeasti (mutta ei ole pitkällä aikavälillä tehokkaampi kuin esim. rasvaton dieetti) johtuen siitä yksinkertaisesta faktasta, että hiilarit keräävät nestettä kehoon, mikä ei siis ole vaarallista eikä epäterveellistä ja kun ruokavaliosta jätetään neljännes tai jopa puolet pois, tokihan saadaan aikaiseksi energiavaje (joka siis laihduttaa). On vain muistettava olla korvaamatta hiilareista saatua energiaa muilla energianlähteillä ja toisaalta muistettava korvata viljoista saadut hivenaineet ja vitamiinit sekä tietenkin turvata riittävä kuidunsaanti.

VHH-dieetin yleistyessä rajallisen ruokavalion noudattaminen alkaa olla jo helpompaa ravintoloissakin, ainakin isommissa kaupungeissa.

Ketodieetti

Kun VHH:ssa syödään kuitenkin vähän hiilihydraatteja, ketossa niitä syödään vielä vähemmän tai ei ollenkaan. Näin pyritään saamaan elimistö ketoosiin, jossa se siis käyttää energianlähteenään ensisijaisen glukoosin sijasta rasvoja. Ketoosi on elimistön hätäjärjestelmä, jolla se sinnittelee tilapäisen nälänhädän yli.

Vaikka ketodieetti onkin nopea keino pudottaa painoa eikä tässäkään lasketa kaloreita, ainoastaan hiilareita, sen aloittamiseen on syytä perehtyä huolella ja esim. diabeetikoille tämä ei välttämättä ole suositeltava laihdutuskeino. Ja jälleen muistutan, kun rajoitetaan ruokavaliota rajusti, tulee huomioida ne ravintoaineet, joiden saanti vähenee ja ne tulisi korvata uuteen ruokavalioon sopivilla ruoka-aineilla. Et voi vain jättää puolta ruokavaliosta pois ja uskoa, että ainoa mitä tapahtuu, on painon putoaminen.

Ketoakin voi noudattaa terveys mielessä pitäen tai ns. kerma-pekoni-linjalla, joten kaikki keto ei ole identtistä.

VHH- ja ketoryhmiä ja valmentajia löytyy netistä pilvin pimein, joten jos tällainen ruokavalio kiinnostaa, kannattaa heitä konsultoida ensin. Minä itse en suosittele minkäänlaista rajoittunutta ruokavaliota enkä siis myöskään laadi valmista ruokavaliota sellaisella pohjalla.

Carnivore

Carnivore tai karnivore on dieetti, jossa syödään ainoastaan eläinperäisiä tuotteita ja suolaa, perusteluina koska luolamiehetkin söivät näin. Tiukkaan karnivoreen kuuluu lihat, munat, kalat, äyriäiset, sitä suolaa ja voita (???) mutta laajempi ruokavalio sallii myös kermat, juustot ja hapatetut maitotuotteet. Anteeksi, mutta en tiedä mikä kivikauden ihmislaji on syönyt näin, ehkä jäätiköllä asuvat mutta heilläkään tuskin maitokarjaa siellä oli.

Karnivoressakin pyritään siis ketoosiin. En voi olla korostamatta terveyshaittoja, joita pelkän lihan ja suolan syönnistä on odotettavissa ja muistutan, ettei esimerkiksi ruokavalion kylkeen ostetut vitamiinipillerit korvaa monipuolista ruokavaliota. Tästä ruokavaliosta ei muuta, kiitos.

Paleo

Jos kivikauden ruokavalio on kuitenkin lähellä sydäntä, kannattaa karnivoren sijaan ehkä tutustua paleodieettiin, jossa taustalla on myös ajatus esi-isiemme ruokavaliosta. Paleossa hyvää on kasvisten, hedelmien, marjojen, pähkinöiden ja siementen syönti ja suolan poisjäänti. Paleossa ei siis syödä viljoja eikä maitotuotteita, ei sokeria, teollisia tuotteita eikä yhden lähteen mukaan edes lääkkeitä. Joten jälleen varoitus, järki käteen. Tosipaleot syövät ruokansa, myös lihan, raakana.

Paastot

Erilaiset paastot vilisevät myös ehdotuksissa kun kysellään toimivien laihdutuskuurien perään. Toiset vannovat yhden tai kahden paastopäivän nimeen viikossa, toiset paastoavat useammin, toiset pidempään. Jotkut syövät tietyn aikaikkunan sisällä. Aikaikkuna on ehkä näppärin toteuttaa arjessa, erityisesti jos et ole muutenkaan ollut nälkäinen aamuisin tai iltaisin, se ateria on vaivatonta pudottaa pois.

Osa syö paastotessaan vain vähän tai vain nestemäisiä ruokia, osa on täysin vesilinjalla. Tähänkin siis kannattaa perehtyä ajatuksella ennekuin aloittaa.

Tässäkin tyylissä on hyvä huomioida, että vaikka jättäisit yhden, kaksi, kolmekin ateriaa väliin, ei laihtumista tapahdu jos syöt muilla aterioilla vastaavasti enemmän. Toisaalta taas aterioiden väliin jättäminen aiheuttaa tarpeen huomioida riittävien ravintoaineiden saanti niillä aterioilla, kuin syö, jotta vältytään terveysongelmilta. Jälleen kerran, et voi vain pudottaa jotakin pois, on huomioitava sen vaikutukset terveyteesi.

Muihin dieetteihin, joita ei kannata edes kokeilla, voit tutustua täällä https://kuntoplus.fi/laihdutus/painonhallinta/kaikkien-aikojen-hulluimmat-dieetit

Ihminen on taitava kehittämään keinoja laihtuakseen. Osa niistä on parempia kuin toiset ja voisin tähän yhteyteen kertoa pitkästi rajoittuneen ruokavalion vaaroista sekä terveydelle että mielenterveydelle. Tyydyn nyt vain toteamaan, että kehon viestien kuuntelu, ruokavalion monipuolisuus ja ruuan riittävyys, sallivuus ilman itsensä ruoskimista kun ei "pysynyt ruodussa" on mielestäni paras ruokavalio, jota voi noudattaa. Kehon viestit mm. nälästä eivät ole viestejä, joita kannattaa ohittaa tai pyrkiä sammuttamaan.

Painoon vaikuttavat niin monet muutkin asiat kuin vain ruoka, joten mikään edellä mainituista dieeteistä ei auta jos syy on "siellä muualla".