Erilaisia tapoja syödä

10.03.2021

Netin syövereissä, kahvipöydissä, harrastusporukoissa, äititreffeillä, lähes kaikkialla väitellään siitä, mikä on paras ruokavalio. No mikä on paras ruokavalio? (KENELLE??) Miten olisi parasta syödä? Näihin kysymyksiin on lukemattomia vastauksia, riippuen aivan keneltä kysyy. Joten älä ihmeessä tuijota yhdenkään somevaikuttajan päivän aterioita ja vertaile niitä omiisi. Todennäköisesti hän elää aivan eri elämää kuin sinä.

Jos tavoitteenasi on syödä terveellisesti, on turhaa vertailla omaa syömistä fitnessurheilijan ruokailuihin ja jos tavoitteenasi on saada sixpäk esiin, et voi noudattaa samaa ruokavaliota kuin mukavuudenhaluinen, rentoa syömistä noudattava. Jos olet vasta siinä vaiheessa, että harjoittelet aktiivisempaa elämää ja harjoittelet terveellisempää syömistä, turhaan alat heti noudattaa urheilijan elämäntapaa. 

Sinulla on oikeus syödä kuten haluat mutta muista, että myös keskustelukumppanillasi on oikeus syödä kuten hän haluaa. Vaikka olisittekin eri mieltä, ei se automaattisesti tarkoita, että toinen olisi väärässä. Omia mielipiteitään voi peilata vaikkapa tutkimustuloksiin. Mitä valtaosa tutkimuksista sanoo? Yksittäiset tutkimustulokset eivät voi kumota satoja, jopa tuhansia muita saman aiheen tutkimustuloksia. Mielipiteiden vuoksi väittely on mielestäni turhaa ajanhukkaa, ellet sitten erityisesti nauti sellaisesta.

Onko joku tapa sitten toista parempi?

Voidaanko ruokailijan ulkomuodosta tehdä päätelmiä hänen ruokavalionsa ja syömistottumustensa paremmuudesta verrattuna toisiin? Eli onko Ulla Urheilijan ruokavalio parempi kuin Teppo Toimistotyöntekijän, joka haluaa vain säilyä toimintakykyisenä eläkeikään saakka?

Ihmisen ulkonäöstä ei voida päätellä ruokavalion terveellisyyttä. Piste.

Vaikka somevaikuttaja olisi kuinka nuorekkaan näköinen ja timmissä kunnossa, ei hänen ruokavalionsa välttämättä ole terveellinen. Tai elintavat ylipäätään. Vaikka hän myisi kuinka viilattua ruokavaliota tai kuinka hienoja ravintolisiä, et välttämättä varsinaisesti edistä terveyttäsi. Vaikka noudattaisit nuorekkaan ja hoikan henkilön myymää tai laatimaa ruokavaliota, sinusta ei todennäköisesti tule hänen näköistään. Karu totuus.

On monia hyviä tapoja syödä terveyttä edistäen ja on monia tapoja syödä terveyttä musertaen.

Kun ruokavaliosta löytyy riittävästi energiaa, riittävästi monipuolisuutta, ollaan jo todella hyvällä mallilla. Kun lautaselta löytyy puolikkaan verran kasviksia ja viljatuotteet ovat täysjyvää, ei voida mennä pahasti metsään. Rasvoja ei kannata pelätä ja niiden lähteinä olisi hyvä olla pehmeät rasvat. Riittävä proteiininsaanti on turvattava, liioitteluun sortumatta, eli pelkällä salaattilinjalla ei pärjää.

No minkä verran sitten? Lautasmalli on hyvä muistisääntö. Puolikas kasviksia, neljännes lisuketta (viljat täysjyvää mutta peruna on mainio myös, älä syrji sitä) ja neljännes proteiininlähdettä. Samaa suhdetta voit hyödyntää välipaloissa. Pääaterioilla ruokaa kerralla sen verran, että vatsa tulee täyteen. Ei "melkein täyteen" vaan ihan oikeasti täyteen. Ei ole tarkoitus jättää pikkunälkää kiusaamaan seuraavaan ateriaan saakka. Toista muutaman tunnin päästä.

Yksityiskohdat ruokavaliossa tarkentuvat sitten tavoitteen myötä. Lihasmassan kasvuun tähtäävä tarvitsee runsaasti energiaa, kestävyysjuoksija runsaasti energiaa ja näiden ruokavalioon ei välttämättä sitä "puolta kiloa" kasviksia mahdu jos maha ei vedä. Painon putoamiseen tähtäävän on taas hyvä täyttää vatsaansa kasviksilla ja kuitupitoisilla ruoka-aineilla. Paras ruokavalio voi olla jollekin sekaruokavalio, jollekin vegaaninen, molemmat tyylit mahtuvat näihin parhaan ruokavalion raameihin.

Jos lähdet sanelemaan elimistöllesi mitä, minkä verran ja kuinka usein sen pitäisi saada ravintoa, ajaudutte riitoihin (=ongelmiin). Jos päätät jonkin ranteessa killuvan laitteen arvauksen mukaan, minkä verran sinun tulisi syödä, olet ongelmissa. (Usko pois, energiankulutuslaskurit, kellot, sormukset jne. vain ARVIOIVAT kulutuksesi) Jos luet jostain "vältä näitä 10 ruoka-ainetta" ja alat välttelemään jokaista näiden lukuisten samanlaisten artikkeleiden mainitsemia ruoka-aineita, olet ongelmissa. Jos ylikorostat jotain ruoka-ainetta koska "se edistää terveyttä", olet todennäköisesti myös ongelmissa. Vaikka kasvisten, hedelmien ja marjojen syönnin lisääminen on lähes jokaiselle hyväksi, ei niidenkään määrää kokonaisuus huomioon ottaen pidä liioitella.


Paras ruokavalio on:

- sellainen, joka miellyttää sinua

- sellainen, jota haluat ja pystyt noudattamaan

- sellainen, joka tukee tavoitettasi (oli se mitä tahansa kehonrakennuksesta kulinaristiseen nautintoon)

- ei tuhoa terveyttäsi


Paras ruokavalio EI ole sama kuin:

- rajoittava

- luokitteleva

- ahdistava

- kellonaikoihin sidottu

- jotain, jolta voit "repsahtaa"

- mahdollisimman vähäenerginen