Erilaisia painoon liittyviä tavoitteita

08.01.2020

Puhun useasti laihduttamisesta ja painonhallinnasta. Siitä, kuinka pysyviä muutoksia saadaan aikaa pienin askelin, ei hätiköiden. Mutta jo itseasiassa laihduttaminen sisältää useita eri tavoitteita ja polkuja niiden saavuttamiseksi.

Laihdutus voi toiselle olla useamman kilon rutistus, toiselle pientä viilausta. Yksi pudottaa painoa terveyssyistä ja toinen ulkonäön vuoksi ja kolmas tähtää harrastuksen puolesta tiettyyn painoon. Jollakin voi olla suuria haasteita sisäistää metodit, joilla paino putoaa ja toisella on tieto hyvin hallussa.

Oletko miettinyt mitä laihdutus juuri sinulle tarkoittaa?

Painonhallintakin on monisyinen asia. Useimmiten tarkoitan painonhallinnalla painon pitämistä siinä nykyisessä painossa ilman jatkuvaa jojoilua. Kun laihdutukseen kuuluu olennaisena osana kalorivaje ja ehkä jopa annoksien punnitseminen, painonhallintavaiheessa on opittu jo terveellisen syömisen säännöt ja se on enemmän intuitiivisesti etenemistä ilman jatkuvaa vaa'an tarkkailua. Joskin vaa'alle on hyvä astua silloin tällöin, jottei paino pääse salakavalasti nousemaan. Viimeistään sitten kun housut puristaa, olisi hyvä tsekata ruokavalio taas kuntoon eikä ostaa uusia housuja.

Siinä missä osa ihmisistä haluaa laihtua, on myös heitä, joiden tavoitteena on painonnousu. Olen itse ollut suurimman osan nuoruuttani todella laiha ja olisin ollut kiitollinen vinkeistä, joilla paino olisi noussut. Luulisi, että painon nostaminen olisi helppoa mutta sitä se ei välttämättä ole. Ainakaan jos halutaan nostaa painoa terveellisellä ruualla, syötyjen määrien tulee oikeasti olla suuria.

Ravintovalmentajana olen kiitollinen ja innoissani ihan jokaisesta asiakkaasta, oli hänen tavoitteensa mikä vain. Aina sen tavoitteen ei tarvitse edes liittyä painoon millään tavalla vaan kyse voi olla ruokavalion optimoimisesta, jotta siitä saadaan tarvittavat ravintoaineet. Tällainen voi tulla kyseeseen esimerkiksi aloitettaessa kasvisuokavaliota.

Monet lapsiperheet ovat myös kiinnostuneita koko perheen ruokaremontista. Pitää muistaa, että ruokailutottumukset opitaan kotoa ja on erittäin tärkeää näyttää hyvää esimerkkiä lapsilleen. Ei riitä, että vanhemmat sanovat kuinka pitäisi syödä, heidän täytyy näyttää se. Terveellinen ruoka voi aivan hyvin maistua myös lapsille, motivoinnissa tulee vain käyttää muita syitä kuin "tylsä" terveys.

Erilaisista tavoitteista kertoo myös eräs asiakkaani, jonka tarkoituksena on saada pudotettua painoa mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa. Hänen ei ole tarkoituskaan pysyä loppupainossa, joten meidän ei tarvitse miettiä elämäntapamuutosta tukevia seikkoja. Todella mielenkiintoinen projekti!

Onko sinulla tavoitteita painoon tai terveyteen liittyen? Ovatko ne oikeasti tavoitteita vai vain haaveilua? Mitä askelia sinun tulee ottaa, jotta saavutat tavoitteesi? Ehkä voisit kirjata tavoitteet ja askeleet ylös ja laittaa vaikka jääkaapin oveen. Näin asia olisi jatkuvasti mielessäsi ja tulisit helpommin tehneeksi niitä tukevia päätöksiä pitkin päivää.