Hyvät ja huonot ruuat

19.02.2021

Onko olemassa ruokia, joita ei kannata syödä? Voiko ruokia jaotella hyviin ja huonoihin? Senhän me tiedämme, että ruokia voi varsin helposti jakaa maistuviin ja ei-maistuviin.

Erilaisia ruokia

Miten luokittelisit seuraavat ruuat?

Lasagne?

Makaronilaatikko

Nakit ja ranskalaiset

Kasvissosekeitto

Munakas

Kanasalaatti

Kalakeitto

Kesäkeitto

Millaisia luokitteluja teit mielessäsi? Hyvä - paha? Terveellinen - epäterveellinen? Voin syödä - en voi syödä? Lihottava - laihduttava? Mieti syitä MIKSI luokittelit ne kuten luokittelit.

Laihduttajilta monesti kielletään lasagne ja terveellisen ruokavalion perässä olijat tuunaavat siitä kesäkurpitsaversioita. Makaronilaatikko on kotiruokaa, jollaista painoaan vartioiva ei ainakaan voi syödä. Jos haluat pysyä hoikkana, on suosittava kasvissosekeittoja ja munakkaita. Vai pitääkö?

Laihduttava - lihottava

Voiko jokin ruoka olla lihottava? Voi jos uskoo "syö näitä niin laihdut" -otsikoita. Jos siis ruokavalioosi kuuluu lasagne vaikka joka toinen viikko, eli kahdesti kuussa, nouseeko painosi? Pystytkö pudottamaan painoa, vaikka söisit joka toinen viikko lasagnea?

Samalla logiikalla kysyn, laihdutko jos syöt kolmesti viikossa kanasalaattia? Tai vaikka päivittäin? Onko kasvissosekeitto suora tie painon putoamiseen? Jos kalakeitto on tehty rasvaisesta kalasta, vaikkapa lohesta, onko se lihottavaa?

Periaattessa, JOS ruokavaliosi ja elämäsi muutenkin on täysin tasapainossa ja teet vain muutoksen, jossa alat syödä lasagnea tai vaihdat vaikka lasagnen kanasalaattiin niin VOI OLLA, että painollesi tapahtuu muutoksia. Harvoin asia kuitenkaan näin yksinkertainen on, sillä painoon vaikuttaa monia, monia muitakin asioita.

Lasagnessa on Finelin mukaan noin 160 kcal/100gr, eli mistään lihottavasta ruuasta ei voida puhua. Eri aterioita voit vertailla täällä https://fineli.fi/fineli/fi/index

Terveellinen - epäterveellinen

Tämä on toinen kinkkinen jaottelu. Jos jokin ruoka tai ruoka-aine ei varsinaisesti EDISTÄ terveyttä, onko se EPÄTERVEELLINEN? Kasvisten syönti on terveellistä, mutta edistääkö kasvissosekeitto terveyttäsi? Nakit ja ranskalaiset eivät tunnetusti ole terveysruokaa, mutta sairastutko niitä syötyäsi?

Kasvissosekeitonkin voi tehdä sadoilla eri tavoilla, jotka vaikuttavat kyseisen ruuan terveysvaikutuksiin. Voit keittää ja surauttaa kasvikset soseeksi ja lusikoida naamaan, jolloin vaikutus on jotakuinkin sama kuin niiden syöminen sellaisenaan. Voit heittää sekaan nyrkillisen sulatejuustoa ja pari desiä kuohukermaa, onko se edelleen sama kuin kasvisten syönti sellaisenaan (eli yleensä terveelliseksi mielletty)? No ei. Jos sulatejuuston ja kuohukerman sijaan käytätkin esimerkiksi jotain kasvikermaa, muuttuu ruuan terveysvaikutukset jälleen. Ja muista, että jos uitat kasvikset kermassa ja voissa, ei se välttämättä enää ole laihduttajalle suositeltavaa ruokaa.

Sama homma makaronilaatikon kanssa. Voit tehdä sen lukemattomilla eri tavoilla, joten yleistys, että makaronilaatikko olisi "epäterveellistä" tai "huonoa" on ontuva. Miten sitten nakit ja ranskalaiset? Niitä ei ainakaan voi syödä? Miksi ei? Ranskalaiset ovat (uunissa tehtynä) aavistuksen onnetonta perunaa eikä nakkeja suositella kovinkaan suureksi osaksi ruokavaliota (punainen liha ja lihavalmisteet max 500 gr/vko) mutta osana monipuolista ruokavaliota vallan mainio, etenkin kun jokaisen aterian yhteydessä nautitaan puoli lautasellista kasviksia. On siis eri asia syödä kukkurallinen lautasellinen kermaista kanakastiketta vaalean riisin kera kuin syödä sitä puoli lautasellista käyttäen tummaa riisiä ja loput lautasesta kasviksia.

Tulee myös muistaa, että toiselle terveellinen ruoka ei aina ole sitä toiselle. Monelle ruualle voi olla allerginen tai yliherkkä. Lisäksi tulee huomioida mahdolliset makumieltymykset, voimavarat paneutua ravitsemukseen tai ruuanlaittoon sekä myös eettiset seikat. Perunasipsien vaihtaminen bataattisipseihin ei ole kummoinen terveysteko mutta kuohukerman vaihto vähärasvaiseen kasvikermaan tai esim. tomaattikastikkeeseen voi olla terveysteko jos kastikeruuat ovat oleellinen osa ruokavaliota. Ja riiippuu jälleen mitä korvataan.

Kokonaisuus ratkaisee

Kun aletaan jaottelemaan ruokia tai ruoka-aineita, on vastassa siis monia kysymyksiä ja muuttujia. Porkkana on periaatteessa terveellinen, sen syömisen lisääminen on varmasti valtaosalle terveyttä edistävä teko mutta kannattaako porkkanan varaan koko ruokavaliota rakentaa? No ei. Nakit eivät ole suositeltuja jokapäiväiseen käyttöön mutta mahtuuko ne silloin tällöin syötäväksi terveelliseen ruokavalioon? Totta hitossa. Onko "tavallisen" ruuan korvaaminen kasvissosekeitolla terveysteko? Ehkä, ehkä ei. Riippuu esimerkiksi siitä, miten valmistat kasvissosekeiton, kuinka usein sitä syöt ja minkälaisia aterioita sillä korvaat.

Kun en valmennuksissani anna sinulle listaa kielletyistä ruuista, johtuu se juurikin tästä. Moni asia mahtuu terveelliseen ruokavalioon, myös painonpudottajalle ja terveellisyys ja vaikutukset painoon liittyvät niin moneen muuttujaan, etten todellakaan voi listata niitä.

Yksi asia on varmaa ja se on fakta, ettei yksipuolinen ruokavalio ole terveellinen. Jos ruokavaliostasi puuttuu monia asioita, kasvaa riski liialliselle energiavajeelle sekä ravintoaineiden puutoksille. Puhumattakaan stressistä, jota ruoka-aineiden välttely tuo tullessaan. Riippumatta siitä, kuinka "terveellisistä" ruoka-aineista yksipuolinen ruokavalio koostuu.