Hyvin rajoitettu dieetti vai harkiten koostettu ruokavalio?

05.01.2020

Vuodenvaihde on aloitettujen dieettien kulta-aikaa. Yksi tarjottu vaihtoehto nopeaan painonpudotukseen on kaalikeittodieetti useilla eri variaatioilla. Sen idea on ravintoköyhässä vähäkalorisessa syötävässä, jota saa syödä käytännössä niin usein kun nälkä on.

Keskustelin äskettäin sarjalaihduttajan kanssa, joka on pudottanut painoaan hurjia määriä mm. hyvin rajoitetulla ruokavaliolla. Käytössä on ollut mm. kaalikeittodieetti, jota hän ajatteli taas aloitella. Herättelin ajatusta siitä, miksi kiskoa paino nopeasti valtavan määrän alas ja kohta taas kerätä paino takaisin lähtöpisteeseen, kuten on jo useamman vuoden ajan käynyt. Miksi ei kokeilisi tänä vuonna jotain uutta, kenties kestävämpää ratkaisua. 

Mitä kaali tarjoaa elimistöllemme? Ei oikein mitään. Erään reseptin mukaan kilosta valkokaalia, ynnä muista vihanneksista, tehty lihaton kaalikeitto tarjoaa 716 kaloria. Ensivaikutelma laihduttajasta varmasti hyvä, jes, vähän kaloreita!


Ravintosisältö

Rasvaa se keitto sisältää 6,3 grammaa, kun tarve on noin 1-2 grammaa per painokilo per vuorokausi. 80 kiloinen henkilö tarvitsee siis 80-160 grammaa rasvaa.

Proteiineja keitto sisältää 26,7 grammaa. Tavan urheilemattoman henkilön tarve on 1-2 gr/painokilo/vrk. 80 kiloinen painonpudottaja tarvitsee 80-160 grammaa proteiineja.

Hiilihydraatteja keitosta saa 106,9 grammaa, kun kehomme toimivuus tarvitsee sitä vähintään 150 grammaa vuorokaudessa. Kuituja siitä sentään saa, melkein tuplasti yli suositusten. Suolaakin on tarjolla yli suositusten jos lisää lihaliemikuution.

Keittoa saa kuulemma syödä niin paljon kuin jaksaa, aina kun on nälkä. Voin taata että dieetin aikana on nälkä eikä sen jälkeen tee mieli kaalia. Oletko tuollaisen dieetin aikana energinen, hyvinvoiva, hyväntuulinen? Tarmokas, aikaansaava? Haluat jatkaa ruokavaliota vielä pitkään?

Jos kuitenkin jotain muuta?

Vai olisiko kuitenkin kestävämpää ja terveellisempää vaikka tuplata tuo 716 kaloria, syödä enemmän rasvoja ja proteiineja, jotka yhdessä kuidun kanssa pitävät nälän poissa etkä koe jatkuvaa nälkää ja vihaa syömääsi ruokaa kohtaan? Liian alas laskettu energianmäärä ei nimittäin takaa nopeampaa painonpudotusta.

En halua lytätä pelkästään kaalikeittodieettiä vaan herättää ajatuksia radikaaleista dieeteistä, joilla saadaan hetkellisesti paino alas. Onko se todella sitä, mitä haluat?

Näillä rajoitetuilla dieeteillä on se ongelma, että sen päätyttyä laihduttaja palaa takaisin entiseen, ellei ole ehtinyt retkahtaa jo kauan ennen sitä. Ei tuollaiset dieetit opeta terveellisiä ruokailutottumuksia, ainoastaan turhauttavan jojo-laihduttamisen.