Ihmedieetit eivät kuulu lapsille!

01.06.2020

Otsikossa lienee oleellisin. On aikuisen oma valinta noudattaa superlaihduttavaa ruokavaliota, jonka perus raaka-aineet on hankittu vähintään avaruudesta. Aikuinen ei tarvitse yhtä kipeästi ravintoaineita kasvuun ja kehitykseen kuin lapsi.

Huolestuin kovasti kun kuulin, että odottavien äitien ja pienten lasten vanhempien keskuudessa nostaisi päätään tällainen "ihmediettailu", johon siis lapsetkin osallistuisivat.

Huomio nro 1: odottavan äidin painon kuuluu nousta. Ja on ihan okei olla "löllö" synnytyksen jälkeen. Ei tarvitse mahtua raskautta edeltäviin vaatteisiin heti seuraavalla viikolla, jos koskaan.

Huomio nro 2: lapset tarvitsevat ravintoaineita kasvuun ja kehitykseen. Liian suppealla ruokavaliolla kehitys häiriintyy.

Jaksan muistuttaa aikuisia siitä, että jos POISTAT ruokavaliostasi jotakin oleellista, KORVAA se jollain muulla, josta saat samat ravintoaineet. Aikuisen varastot joidenkin vitamiinien ja hivenaineiden osalta kestävät kuukausien, jopa vuosien puutetta, mutta lapsille tätä varastoa ei ole vielä kertynyt ja tarve on suurempi.

Vaikka sinä itse siis välttelisit kaikkea muuta kuin luomumullassa itsekasvatettuja maanpäällisiä kasvinosia, anna lapsellesi mahdollisuus kasvuun.

Esimerkiksi sinkin puutos voi häiritä sukupuolista kehittymistä ja hidastaa kasvua. Kuparin puutos sikiö- ja pikkuvauva-aikana voi johtaa pysyviin neurologisiin häiriöihin. Jodin puutos sikiöaikana johtaa kretinismiin, johon liittyy kasvuhäiriö ja henkinen jälkeenjääneisyys. Folaatin puutos raskauden aikana voi aiheuttaa keskenmenon tai sikiölle epämuodostumia. Äidin heikon folaattitilan raskauden ensimmäisten viikkojen aikana on osoitettu liittyvän sikiön lisääntyneeseen riskiin saada hermostoputken sulkeutumishäiriö. (Lähde Duodecim Ravitsemustiede)

Turvaa siis oma ravintoaineiden saantisi raskausaikana monipuolisella ja riittävällä ravinnolla ja suo sama lapsellesi. Tiedän itse kolmen lapsen äitinä, että aina ei lapsellekaan maistu ruoka. (Tiedän myös ettei raskausaikana aina se ruoka maistu itsellekään) Joskus lapset eläisivät pelkällä makaronilla ja joskus pelkillä herneillä. Sitkeästi tarjoamalla ja näyttämällä itse esimerkkiä, saadaan luotua hyvää pohjaa monipuoliselle syömiselle.

Ja vältetään myös sitä yliterveellisen ruokavalion vastakohtaakin, eli liiallista suolan, makeisten, sokeristen juomien jne syöttämistä/ syömistä. Kultainen keskitie on tässäkin asiassa turvallisin ja stressittömin.

Odotusaikana ja lapsen ravitsemuksen kysymyksissä ole ensisijaisesti yhteydessä neuvolaan, he osaavat varmasti auttaa.

Lisälukemista täältä

https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ravitsemus/suomalaisten-ravitsemus-ja-ruokailu/raskausaika

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/turvallisen-kayton-ohjeet/ruokavirasto_turvallisenkaytonohjeet.pdf

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01046