Kenen neuvoja noudatat?

18.05.2020

Ravitsemusneuvoja, ravintoneuvoja, ravitsemusterapeutti, ravintoterapeutti, ravintovalmentaja, ravintoasiantuntija, hyvinvointivalmentaja, hyvinvointiguru, personal trainer, mitä näitä nyt on. Lisäksi random hahmot somessa.

Niin monta kuin on neuvojaa, niin monta vastausta on kysymykseen "mikä on terveellinen ruokavalio".

Olet tullut siihen pisteeseen elämässäsi, että tahdot muuttaa ruokavaliotasi terveellisemmäksi, kenen ohjeita kannattaisi siis kuunnella? Vai tulisiko jokaista kokeilla ja noukkia sieltä itselleen sopivat ajatukset?

Aloitetaan siitä, että laillistettu ravitsemusterapeutti on edellä mainituista AINOA ammatti, joka on saanut ravitsemusalan yliopistotasoisen koulutuksen ja Valviran hyväksynnän. Kaikkia muita ammattinimikkeitä voi käyttää KUKA TAHANSA. Olen tästä aiemmissakin kirjoituksissani varoittanut.

Personal trainereista en ole aivan varma, miten kattavat ravitsemusopinnot heillä on ja pohjaavatko ne millaiseen tietoon. Koulutusta järjestäviä tahoja on monia eikä personal trainer -ammattinimike ole valitettavasti suojattu. Jos jollakulla on tietoa heidän ravitsemuspuolen koulutuksesta, kuuntelen mielelläni. Joka tapauksessa personal trainereiden koulutuksen pääpaino ei ole ravitsemuksessa ja opintokokonaisuus on laaja, joten jokaisen oma osaaminen ravitsemuksessa on sitten omasta mielenkiinnosta ja opiskelusta kiinni.

KUKA TAHANSA voi ryhtyä ravitsemusalan ammattilaiseksi, ihan vain ryhtymällä kutsumaan itseään ammattilaiseksi. Mikä sitten TAKAA ravitsemusalan ammattilaisen ammattitaidon? Koulutus. Millaisia koulutuksia ravitsemusalalla on tarjolla? Tiivistän tähän Itä-Suomen avoimen yliopiston ravitsemustieteiden opinnoissa kirjoittamaani oppimistehtävää alan koulutuksista.

Pitkiä koulutuksia

Suomessa Itä-Suomen ja Helsingin yliopistot tarjoavat yliopistotason ravitsemuskoulutusta ja Itä-Suomen yliopistosta valmistuu ainoana Suomessa laillistettuja ravitsemusterapeutteja. Pohjakoulutuksena Itä-Suomen yliopistolla käydään terveystieteiden kandidaatin tutkinto, joka kestää 3 vuotta, sitä seuraa kahden vuoden maisterin tutkinto.

Pitkää koulutusta tarjoaa myös Terveysopisto Salus, josta valmistuu 2 vuodessa ravintoneuvojaksi ja 3,5 vuodessa ravintoterapeutiksi (nimikkeitä voi kuitenkin käyttää ilman koulutustakin). Kouluttajina toimii Saluksen kurssilta valmistuneita ravintoterapeutteja, vastaavan koulutuksen ulkomailla käyneitä tai muita ravitsemusalan tuntijoita. 

Riveria tarjoaa kiinalaisen lääketieteen perusopintoja kaikille asiasta kiinnostuneille sekä esim. fysioterapeuteille sekä sairaanhoitajille. Opinnot kestävät 3 vuotta. Käsiteltäviä aiheita ovat mm. akupunktio, terapeuttiset menetelmät, lämpö- ja yrttipakkaukset, elämän perusaineet, diagnosointi jne.

Lyhyempiä koulutuksia

Ravinto- ja ravitsemusvalmentajaksi (nämäkin ammattinimikkeet vapaata riistaa myös kouluttautumattomille) voi opiskella mm. Trainer 4 you:lla, FIHF:lla sekä FAF:lla. Nämä koulutukset kestävät pääsääntöisesti muutaman kuukauden Ainoastaan FAF:lla on pohjakoulutusvaatimus, senkin voi opiskella heillä. Koulutukset sisältävät lähiopintojaksoja sekä harjoitusasiakkuuksia.

Sekä paljon, paljon lyhyitä koulutusviikonloppuja, seminaareja, verkkokursseja jne.


Ja ne random hahmot somessa

Kun kysyt neuvoja somessa, liittyen vaikka siihen, miksi et laihdu tai mikä ruokavalio olisi hyvä diabeetikolle (johon oivallinen vastaus löytyy muuten https://www.diabetes.fi/yhteiso/tukea_diabetekseen?gclid=CjwKCAjw5Ij2BRBdEiwA0Frc9Rll84aSdt_fr6PSx27ZG6I6n16TDpJ-3gJ6-PFsg9khTOa1ohGA7RoCAaEQAvD_BwE ), vastauksia tulee kymmeniä ja jokaisella on hieman eri mielipide asiaan. Muista aina somessa, että neuvojen antajilla ei välttämättä ole tuon taivaallista käsitystä siitä, mitä sinulle neuvovat. Joku on sanonut ehkä heille niin tai he muistelevat lukeneensa jostain niin.

Sen lisäksi, ettei random hahmoja somessa oikeasti kiinnosta SINUN terveytesi, he eivät myöskään välttämättä ymmärrä mekanismeja neuvojensa takana. He ovat voineet painia saman ongelman kanssa ja etsiä ratkaisua. He ovat tehneet muutoksia ja ongelmaan on saattanut tulla ratkaisu. Johtuiko se muutoksista, joita he tekivät, vai johtuiko se muusta syystä X? Miten he päättelevät, että juuri tietty muutos toi toivotun lopputuloksen?

Tätä voisi kuvailla näin: syön aterian, joka sisältää riisiä, kanaa ja kasviksia sekä kaksi lasillista vettä. Aterian jälkeen iskee yskä. Vedän johtopäätöksen, että syy on ateriassa tai tarkemmin josain aterian osassa. Missä niissä? Vaikka yskäni johtui ihan vain siitä, että leivänmuru juuttui kurkkuun tai koivujen siitepölyaika oli käsillä. EN VOI alkaa tämän kokemuksen perusteella neuvomaan kenellekään, että ateria X aiheuttaa yskää. Ymmärsit pointin?

Tämän virheellisen päätelmän vuoksi on erittäin tärkeää, että terveyteen liittyviä neuvoja antaa ammattilainen.

Mikä tekee ravitsemusalan ammattilaiseksi?

Se ei ole julkisuus. Se ei ole se, että tuntee jonkun urheilijan tai valmentajan. Se ei ole se, että on seurannut pitkään keskustelua asiasta X. Se ei ole se, että on osallistunut väittelyihin asiasta X. Se ei ole se, että ottaa oppinsa henkilöltä, jolla ei ole alan koulutusta. Myöskään se, että on hoikka/ lihaksikas/ mitä tahansa, ei tee henkilöstä ammattilaista (eikä edes tervettä). Minkä tahansa alan asiantuntijuus vaatii oikeasti koulutuksen.

Jos asiantuntijaksi itseään väittävä on koonnut tietotaitonsa vain lukemalla artikkeleita asiaan liittyen ja osallistunut keskusteluun jossain somekanavassa, se ei tee asiantuntijaa. Silloin henkilö on vain lukenut paljon artikkeleita asiasta ja keskustellut random ihmisten kanssa, ei siis keskustellut välttämättä edes alan oikeiden asiantuntijoiden kanssa.

Tästä syystä en anna esimerkiksi liikuntaan liittyviä tarkempia neuvoja, sillä minulla ei ole koulutusta asiaan. Vaikka liikun itsekin ja tiedän jonkin verran, tietoni liikunnasta on vielä hyvin alkeellisella tasolla, pois lukien omakohtainen kokemus.

Koulutus, joka perustuu tutkimusnäyttöön, tekee ammattilaisen, yhdessä kokemuksen kanssa.

Muista lähdekritiikki

Nykypäivänä on helppoa perustaa yritys eikä ravintoon ja terveyteen liittyvän nettisivun perustamiseen edes tarvita omaa yritystä. Kuka tahansa voi siis perustaa nettisivut ja väittää, että jokin ruoka-aine tai teko tuo sinulle terveyttä. Tarvitset siis todella paljon lähdekritiikkiä ja taustatutkimusta, kun kahlaat läpi eri palveluntarjoajia, joista jokainen on tietenkin ravitsemusalan ammattilainen.

Muista, että terveyteen ja ravitsemukseen liittyvien tutkimusten lukeminen on oikeasti haastavaa, jotta homma ei mene vain kirsikanpoiminnaksi.

Jokaiselle löytyy varmasti omiin mieltymyksiin sopiva valmentaja mutta pitäisi aina ottaa huomioon, keitä koulutuksen takana on ja millä ammattitaidolla. Jotkin tätä tehtävää varten läpikäymistäni koulutuksista vaikuttivat pelkältä rahastukselta.

Myöskään pelkkä vitamiinien, ravintolisien ja taikapillereiden myyminen ei tee ihmisestä ravitsemuksen tai terveyden asiantuntijaa.

Oma koulutukseni?

Sinua varmasti nyt kiinnostaakin, millä koulutuksella minä valmennan asiakkaitani? Kävin Trainer 4 you:n ravintovalmentajakoulutuksen, joka perustaa oppinsa tutkimustiedolle. Ravitsemussuosituksille.

Ravintovalmentajakoulutus kasvatti nälkääni ravitsemuksen ja hyvinvoinnin saralla, joten aloitin Itä-Suomen avoimessa yliopistossa ravitsemustieteiden opintoja.

Ja todella hyvä! Sillä kuuluin aiemmin siihen ryhmään ihmisiä, jotka luulivat tietävänsä, miten tulisi syödä, mutta se oli vain joltain kuultua tietoa. Nyt tiedän mekanismeja siellä taustalla, jotta tiedän MIKSI jollain tietyllä tavalla tulee syödä.

Tiesithän, että kokonaisuudessa se määrä asioita, joista tiedät, ovat pienin osa, seuraavaksi tulee  ne asiat, joista tiedät, ettet tiedä. Ylivoimaisesti suurimmaksi osaksi muodostuu ne asiat, joista et edes tiedä, ettet tiedä. Siis luulet tietäväsi.