Liikunta - ei pelkkää kisailua

06.10.2020

Minä en ole koskaan pitänyt itseäni kovinkaan liikunnallisena ihmisenä mutta kun aloin ajattelemaan asiaa tarkemmin, minähän OLEN liikunnallinen! Se, etten pidä kisailuista tai joukkuepeleistä, ei tarkoita, etten voisi löytää minulle sopivaa liikuntamuotoa ja nauttia siitä. Liikkua, koska siitä tulee hyvä olo.

En ole varmastikaan ainoa, joka sai tarpeekseen koululiikunnassa pesäpallosta ja sählystä. Hiihtoa meillä ei ollut, mikä oli harmi, sillä olin kuitenkin perus hyvä hiihtäjä. Suunnistus oli ihanaa, mutta nautin enemmän ötököiden ja kukkien ihailusta kuin kelloa vastaan etenemisestä. Ajatus siitä, että vanhempani olisivat keksineet minulle jonkin joukkuelajiharrastuksen, oli kauhistuttava. Se olisi edelleen todellakin mukavuusalueeni ulkopuolella.

Mutta lapsena vapaa-aikaani mahtui uintia, pyöräilyä, lenkkeilyä sekä kävellen että juosten, kaduilla sekä metsissä. En siis todellakaan ollut ei-liikunnallinen, en vain mahtunut (itse keksimääni) muottiin. Aikuistuessani muut harrasteet tulivat liikunnan tielle mutta muisto sen miellyttävyydestä jäi. Aikana ennen koiria kävin satunnaisesti kävelyillä tai kuntosalilla, tiedostin niiden tuoman hyvän mielen. Tuli vahva olo! Liikunnasta ei kuitenkaan muodostunut rutiinia.

Vasta nyt kun lasten vuoksi liikkuminen vaatii hieman järjestelyitä, olen ottanut ne rutiineiksi. Jos joskus kävinkin lenkillä siksi, että "pysyisin kuosissa", häivyn nyt lenkille jotta pääni tuulettuu. Kahden esiteinin kanssa tuulettuminen on välillä välttämättömyys. Kuntosalilla toistojen laskeminen käy meditaatioharjoituksesta, on pakko keskittyä tekemiseensä.

Millaista liikuntaa?

Millaista liikuntaa sitten tulisi harrastaa? Ei kaikkien tarvitse harrastaa jotakin lajia mitalinkiilto silmissä eikä kaikkien tarvitse missään nimessä tietää parasta rasvanpolttosykettään. Jos et ole liikkunut aiemmin ollenkaan tai vain hyvin vähän, on pääasia, että lähdet liikkeelle. Kuten ruokavalionkin kanssa, iso kuva on merkityksellisempi kuin pikkuasiat.

Liiku siten, kuten itsestä tuntuu hyvältä.

Kun liikunnan ilo on löytynyt, kokeile rohkeasti uusia juttuja. Liikkumisessa, kuten ruokavaliossakin, monipuolisuus on hyvästä. Arkeen olisi hyvä ,mahduttaa monenlaista liikettä, hyötyliikuntaa, kohtalaisesti rasittavaa sekä rasittavaakin liikuntaa. Arjesta olisi hyvä löytyä sekä kestävyys- että voimaharjoittelua mutta aloittelijan ei ole tarpeen täyttää kalenteriaan kaikella mahdollisella. Opettele yksi asia kunnolla ja sitten siirry seuraavaan.

Äläkä ährää yksin! Kuntosali voi olla vastenmielinen paikka jos sinulla ei ole mitään käsitystä mitä siellä voi ja mitä juuri sinun kannattaa tehdä. Ota hyvä personal trainer avuksi ainakin alkuun, tämä pienentää myös loukkaantumisriskiäsi. Itselleni joukkuelajit ovat kauhistus, mutta onneksi vaihtoehtoja riittää. Minä pidän kävelystä ihan yksinäni (koiran kanssa) mutta monet ottavat lenkille kaverin mukaan. Ehkä ystävistäsi, naapurustosta tai työpaikaltasi löytyy joku, jonka kanssa kokeilla uusia lajeja?

Miksi liikunta on hyvästä?

Kun ajattelet liikuntaa, saatat ajatella, että se laihduttaa tai auttaa muokkaamaan lihaksia. Useinkaan ei tiedosteta liikunnan tuomia terveyshyötyjä. Sen lisäksi, että liikunta tuo hyvää mieltä, auttaa ehkäisemään ja toipumaan masennuksesta, se parantaa unen laatua sekä lievittää stressiä. Liikunta on yhteydessä myös tarkkaavaisuuteen sekä auttaa oppimaan uutta.

Liikunta auttaa kehoa säätelemään sokeriaineenvaihduntaa, laskee tehokkaastikin kolesterolia, erityisesti huonoa LDL-kolesterolia, vahvistaa sydäntä ja hapenottokykyä ja liikunta + ruokavalio-kombo laskee esidiabeteksen riskiä.

Luuterveydelle tärkeää on reipas liikunta, esimerkiksi tanssi, kuntosali reipas kävely, juoksu tai pallopelit. Samalla kun ylläpidät hyvää lihaskuntoa ja toimintakykyä, luut vahvistuvat sekä osteoporoosin riski pienenee. 

Hyvä lihaskunto auttaa sinua vanhetessasi selviytymään arjen toimista itsenäisesti.

Vaikka liikunta on terveydellesi hyväksi, älä ota stressiä. Erityisesti vauva-arjessa on paljon muutakin mietittävää kuin vartin tehotreeni saati tunnin juoksulenkki. Jos arkesi on kuormittavaa, älä ota uutta kuormaa harteillesi vaan hoida ensin uni ja ruoka kuntoon. Voimavarojen mukaan. Et kuitenkaan voi elää fyysisesti passiivisesti vain koska "olet valmiiksi hoikka" tai sinulla on jo hyvä kunto. Kaikki terveyshyödyt eivät näy ulospäin tässäkään asiassa.