Lopeta laihduttelu!

16.03.2020

Mikään ei muutu jos mikään ei muutu.

Eikös se ole itsestäänselvää, ettei mikään muutu, jos mikään ei muutu? Mutta kuinka usein peilaat tätä lausetta omaan elämääsi?

Ehkä haaveilet matkustelusta, vapaa-ajasta, perheestä, suuremmista lihaksista tai muuttuneesta painosta. Tupsahtaako mikään näistä asioista syliisi ilmaiseksi? Ei tietenkään. Niiden eteen on tehtävä töitä.

On aivan sallittua haaveilla maailmanympärysmatkasta tai sapattivuodesta aurinkorannalla. Haaveilu pitää meidät hyväntuulisina ja tuo valoa synkkiin hetkiin. Mutta et voi olettaa oikeasti saavuttavasi niitä haaveita, jos et muuta omassa toiminnassasi mitään. Maailmanympärysmatka vaatii suunnittelua ja säästöjä, lisääntynyt vapaa-aikakaan ei itsestään tule. Toisaalta voit tietysti saada potkut tai irtisanoutua töistä mutta onko sinulla suunnitelma tämän varalle?

Haaveilun ja tavoitteet erottaakin nimenomaan suunnitelma. Haaveita et välttämättä koskaan oikeasti edes halua toteuttaa, kunhan leikittelet ajatuksella. Mutta jos todella haluat jotakin, sen saavuttamiseksi on tehtävä suunnitelma! Ja suunnitelman mukaan on toimittava! Ei riitä, että haluat aurinkorannalle, tarvitset suunnitelman kuinka sen toteutat, kuinka saat rahat kasaan, miten elät siellä, miten järjestät elämän nykyisessä asuinpaikassasi yms yms yms.

Suunnitelma sisältää askeleita, joiden mukaan sinun tulee kulkea. Lopulta voit saavuttaa haaveesi, joka muuttui tavoitteeksi.

Painonhallintahaave vai -tavoite?

Yllätätäkö taas itsesi puhumasta laihduttamisesta? Kuinka TAAS pitäisi alkaa laihduttamaan, kuinka TAAS on päässyt unohtumaan se ruokavalio, jonka viime dieetillä sait. PITÄISI, muttet saa aikaiseksi. PITÄISI, mutta ajatuskin tuntuu vastenmieliseltä.

Olethan tietoinen, että omasta painostaan jatkuvasti valittavat ovat sitten tylsistyttävää seuraa?

Haluat löllön pois lanteilta tai 5 kiloa vähemmän vaakalukemaa. Haluat isommat käsivarret tai pyöreämmän pepun. Mutta työnnät mieluummin suklaata kurkustasi alas kuin puet lenkkarit jalkaan.

Jos et ole aikeissakaan muuttaa mitään, lopeta siitä puhuminen. LOPETA VALITTAMINEN! Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu. Odotat turhaan laivaa lentokentällä.

Päätä tavoite, suunnittele askeleet ja TOIMI. Lopeta haaveilu.

Olen kirjoittanut jo aiemmin blogiini Miten onnistut painonpudotuksessa? Kannattaa lukea myös se.

Toimivia askeleita kohti pysyvää painonhallintaa

Mitkä sitten olisi hyviä, toimivia askeleita kohti pysyvää painonhallintaa? Mitä pitää tehdä, kun haluaa lopettaa laihduttelun? Laihduttelu on siis jatkuvaa diettailua, jojoilua painon kanssa. Kuin epäterve harrastus. Laihdutat, palaat takaisin vanhaan, laihdutat, palaat takaisin vanhaan, laihdutat....

Pysyvän painonhallinnan salaisuus on elämäntapamuutos kohti terveellisiä tapoja. Mitä ovat terveelliset elämäntavat? Ravitseva ruoka, johon kuuluu paljon kasviksia ja herkkuja kohtuudella, sopivasti liikettä jokaiseen päivään ja tarpeeksi lepoa.

Elämää muutetaan pienin askelin, ei suurilla harppauksilla. Ennenkuin lähdet lenkkariostoksille ja kituutat seuraavat kuukaudet mehukeitoilla, kokeile seuraavia steppejä:

1. Lisää joka aterialle kasviksia, marjoja tai hedelmiä. Mitä tahansa, mitä varmasti syöt.

2. Vaihda vaaleat leivät ja makaronit täysjyvään.

3. Muista lautasmalli. 1/4 lisuketta, 1/4 lihaa/ kalaa/ kasviproteiinia jne, 1/2 kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

4. Lisää arkiliikuntaa päivääsi. Jätä auto kauemmas parkkiin ruokakaupassa käydessäsi, vie lapsi leikkipuistoon ja leiki hänen kanssaan, tee kotitöitä sohvalla istumisen sijaan. Hikilenkki kerran viikossa ei auta jos arki on ei-aktiivista.

5. Älä unohda juotuja kaloreita. Alkoholi, smoothiet, limut, mehut sisältävät paljon energiaa verrattuna niistä saatavaan hyötyyn. Juo vettä. 1-1,5 litraa päivässä.

6. Nuku tarpeeksi. Malta mennä ajoissa sänkyyn ja jätä puhelin toiseen huoneeseen. Tiedän, ettei aina jokaiselle tarpeeksi nukkuminen ole mahdollista mutta mieti keinoja, jolla saisit edes silloin tällöin pidemmän unipätkän.

6. Etsi seuraa, joka tukee tavoitettasi. Ympäristön tuki on erittäin tärkeää kun tehdään muutoksia, siksi erilaiset vertaisryhmät ja valmentajat ovat tärkeitä, oman perheen lisäksi tietysti.

Tee nämä muutokset kuukaudessa tai kahdessa (tai kolmessa), juurruta uudet tavat rutiineiksi rauhassa. Et tarvitse pitkiä kieltolistoja ruokakauppaan etkä pakkoliikuntaa. Tee muutos niin, että nautit elämästäsi ja muista herkkupäivät.

Älä kilpaile muiden kanssa siitä, kenen paino laskee nopeiten. Ajattele asiaa niin, että sinä olet se, joka pysyy tavoitepainossaan kun toiset jatkavat jojoiluaan. Kolmen vuoden kuluttua laihdutuksesta vain muutama prosentti on onnistunut pitämään painonsa. Kuulu siihen muutamaan prosenttiin!