Miksi syömisen vähentäminen ei onnistu?

06.08.2020

Syy sille, miksi ylipainoa kertyy, on se, että yksinkertaisesti energiankulutus on pienempää kuin sen saanti. Syö siis liian paljon.

Joka ikinen kerta, kun paino-ongelmiin tarjotaan vastausta "no syöt vaan vähemmän", tekee mieleni iskeä sellainen överi pään läpi facepalm. Voi jos painonhallinta olisikin noin helppoa, ei se olisi mikään ongelma!

Toinen suosikkiratkaisuni on "no älä osta herkkuja kotiin!" Ah, kuinka helppoa, eikö vain? Nyt on paino-ongelmat ratkaistu yhteiskunnalta, älä osta herkkuja kotiin äläkä syö niin paljon.

Oikeasti syömisen takana on valtavasti asiaa.

Ruuan saatavuus

Lukemattomat muuttujat säätelevät minun ja sinun syömistä, kyse ei ole vain siitä, mitä laitat suuhusi. Nykypäivänä ruokaa on valtavat määrät saatavilla ja isoimmissa kaupungeista löytyy 24/7 auki olevia ruokakauppoja. Jopa rautakaupoista saat, jos et muuta niin limpparia ja suklaata.

Ruuan kotiinkuljetus on toisaalta lahja, toisaalta kirous. Tiedän itsekin varsin hyvin, kuinka helppoa on sovelluksen kautta naputella herkkupizza kotiovelle vaikka jääkaapissa olisikin valmiina ruokaa. Mutta kun tekee mieli! Toisaalta taas kotiinkuljetus pelastaa hektisen päivän keskellä eikä meidän perheen viikon ruokaostoksista tulisi mitään ilman kauppakassipalvelua.

Aikanaan vuoden aikaisia syömisiä on säädellyt vuodenaikojen kierto. Kasvisten satokausi on määritellyt tuoreena syötävät kasvikset ja niitä on säilötty talven ajalle. Varastot riitti jos riitti. Syksyisin laitettiin eläimet lihoiksi ja niitä syötiin niin kauan kun sitä oli. En tiedä, en ole elänyt tuollaisena aikana mutta olettaisin, ettei tuona aikana naposteltu silloin kuin mieli teki eikä vedetty järjettömiä ruokaövereitä, koska ruokamäärän piti riittää kevääseen.

Pakkauskoot

Sen lisäksi, että ruokaa on helppo saada käsiinsä, sitä on saatavilla riittävästi ja yli tarpeenkin. Suuret pakkauskoot houkuttelevat ostamaan enemmän ja joka ikisessä penninvenyttäjän oppaassa ohjeistetaan seuraamaan nimenomaan kilohintaa. Tästä seuraa helposti se, että vaikka haluaisit ostaa vierasvaraksi pakastimeen muutaman pullan, päädyt ostamaan niitä kymmenittäin, koska tarjouksessa oli kolme pussia kahden hinnalla. Mitä luulet, että teet kun tiedät pakastimessa olevan reilusti pullaa?

Tutkimuksista on myös nähty kun ihmisille tarjotaan pienestä sipsipussista sipsejä, hän syö niitä vähemmän kuin jos niitä tarjoiltaisiin suuresta pussista. Onkin ollut hienoa nähdä, että ainakin omaan vakikauppaani on ilmestynyt myös pikkupusseja sipseja ja makeisia vanhojen jättisuperhyperpussien rinnalle. Miksi ihmeessä ostaisin jättipussin, jos tarvitsen vain pienen? Olkoonkin, että kilohinta olisi euron kalliimpi.

Ruuan monipuolisuus

On tutkittu, että ihmisellä on ns. ruoka-ainekohtainen kylläisyys. Tästä syystä jälkiruoka menee "toiseen mahaan". Entisaikaan tämä on ollut kätevää, kun on syöty maha täyteen mustikoita, niin oikeastaan tekee vielä mieli napostella pähkinöitä. Monipuolisuus on turvannut ravintoaineiden saantia. Nykypäivänä ravintoaineiden puutokset harvemmin vaivaavat länsimaista ihmistä ja saatavilla on kotimaisten tuotteiden lisäksi kaukomaiden ruokia.

On hyvä, että ruokavalio on monipuolista, näin kehosi saa varmemmin tarvitsemansa ravintoaineet, mutta kääntöpuolena on yltäkylläisyys. Kun kaikkea on riittämiin ja ylikin. Kaupan hyllyiltä on helppo napsia ostoksia suunniteltua enemmän, koska mielesi tekee maistella. Buffetit ovat myös hieno esimerkki siitä, kuinka tulee helposti syötyä tarvetta enemmän, sillä kaikkea haluaa maistaa ja koska ruokailusta on maksettu, PITÄÄ SYÖDÄ KOKO RAHALLA.

Esimerkiksi maito- tai margariinihyllyä katsellessani mietin usein, tarvitsemmeko OIKEASTI näin montaa vaihtoehtoa. Karkki- ja keksihyllyistä puhumattakaan.

Minkälaisia olisivat sinun ruokaostoksesi, jos ne noudattelisivat luonnollista satokautta, vaihtoehtoja olisi niukasti ja joutuisit käymään kävellen kaupassa?

Yhteisöllisyys

Ruokaan liittyy vahvasti edellä mainittujen lisäksi sosiaaliset kanssakäymiset. Mitä olisikaan juhlat ilman notkuvaa tarjoilupöytää? Ystävät on helppo kutsua koolle kun tarjoilet heille ruokaa. Uuteen, kiinnostavaan ihmiseenkin on turvallista tutustua ruokapöydän äärellä.

Työympäristössä työpäivän aikaiseen ruokailuusi vaikuttaa helposti porukka, jonka kanssa viihdyt. Käyvätkö he työpaikkaruokalassa vai suosivatko he viereistä pizzeriaa? Vai syövätkö he kenties omia eväitä tai jopa korvaavat ruuan pikaisella kahvilla ja pullalla? Miten se porukka viettää kahvitaukonsa? Viekö tie kahvihuoneen keksikaapille vai käyvätkö he jaloittelemassa ulkona? Ehkä voisit itse kannustaa muitakin näyttämällä esimerkkiä terveellisistä elämäntavoista ja sitä kautta myös työkyvyn ylläpidosta?

Ruoka ei ole vain polttoainetta, jota lappaat suuhusi ilman tunteita. Ruoka liittyy moneen muuhunkin hetkeen elämässäsi. Jos olet hirmuisen rajoittavalla ruokavaliolla, saattaa nämä kallisarvoiset hetket jäädä vähiin. Vaikka sinua itseäsi ei haittaisi tulla omien eväiden kanssa, muut saattavat kokea turhan päiten houkuttelevansa sinua "harha-askeliin".

Kääntöpuolena jälleen aktiivinen sosiaalinen elämä, johon liittyy esimerkiksi paljon ulkona syömistä ja ehkäpä alkoholiakin.

Tunteet

Ruualla voit myös lohduttaa itseäsi, palkita hyvästä suorituksesta tai hurjasta viikosta selviytymisestä. Syömällä saat täytettyä tylsiä hetkiä ja toisaalta myös purettua stressiä.

Suklaapatukka hullun viikon päätteeksi tai perjantaipizza ovat ihan okei eikä näihin liity varsinaista tunnesyömistä. Joskus kuitenkin syöminen karkaa niin sanotusti lapasesta ja siihen tarvitaan ammattilaisen apua. Kun kyseessä on tunnesyöminen tai vaikkapa syömishäiriöt, ei todellakaan auta kehoitus jättää vain herkut kauppaan. Monisyiseen ongelmaan ei ole helppoa ratkaisua.

Kun mietit, miksi terveellisesti syöminen ja terveellisesti eläminen ylipäätään on joskus hieman hankalaa, tiedosta nämä edellä mainitut seikat. Se, ettet kykene syömään mielestäsi terveellisesti vaan "repsahdat" säännöllisesti, ei ole sinun huonommuuttasi. Kyse ei ole siitä, ettäkö sinulla olisi riittämätön itsekuri tai liian vähän tietoa terveellisestä syömisestä. Ruokailu on niin paljon muutakin kuin vain ruuan lappaamista lautaselta suuhun, ettei tietenkään se voi olla yksinkertaista.

Mutta ei terveellinen elämä ylitsepääsemättömän vaikeaakaan onneksi ole!