Miten onnistut painonpudotuksessa?

10.02.2020

Miten toiset onnistuvat painonpudotuksessaan mutta sinä retkahdat parin, kolmen viikon jälkeen ja heität hanskat tiskiin? Mikä on se salaisuus, jonka ne toiset tietävät ja sinä et?

Tiedät varmastikin sen tunteen, kun olet PÄÄTTÄNYT, että nyt lähtee ylimääräiset kilot! Aloitat tuttaviesi suosiman dieetin ja jo etukäteen puuskutat sitä epämiellyttävän ruuan määrää ja olemattoman kokoisia annoksia. Dieetti saattaa sisältää paastoamista, ateriankorvikkeita, paljon maustamatonta rahkaa (ja ananasta), aivan liikaa kaalia jne jne. Mutta olet päättänyt laihtua. 

Ostat kuntosalijäsenyyden ja sauvakävelet iltaisin. Kesäkuu on pian, on saatava nopeita tuloksia ja päästä rantakuntoon! Kaikkimullenytheti!

Ensimmäisen viikon syöt tunnollisesti annettujen ohjeiden mukaan ja huomaat kuinka painosi putoaa. Ehkä kiristät vielä kalorinsaantia ja lisäät liikuntaa, tämähän toimii!

Kolmannella viikolla alat jo himoitsemaan herkkuja niin kovasti, että huomaat kuolan valuvan suupielistä kun kävelet iltalenkilläsi leipomon ohi. Eihän se niin vaarallista voi olla jos maistat ihan vain yhden leivoksen, olethan edistynyt niin hienosti. 

Nälkä korventaa jatkuvasti vatsanpohjalla ja lihakset kipeytyvät liikunnasta. Mutta on mentävä sata lasissa, nyt saa kilot kyytiä! Niinhän ne kokeneemmatkin sanoo "no pain no gain". Dieettiä olisi jäljellä vielä muutama viikko, et ole varma jaksatko loppuun saakka. Kaalikin tökkii ja ai että kun VIHAAT rahkaa.

Olet uupunut ja palelet. Haluaisit vain työpäivän jälkeen nukkumaan ja päädyt tiuskimaan perheellesi, joka kehtaa vaatia huomiotasi. Olet katkera, koska he saavat syödä normaalia ruokaa ja sinä laihdutat. Onneksi enää muutama viikko, sitten voit taas syödä.

Lopulta annat periksi. Muutama pudotettu kilo ei ole kaiken sen nääntymisen arvoista. Viskaat roskiin loput ateriankorvikkeet ja tilaat pizzan, extrajuustolla.

Kuulostaako edes etäisesti tutulta? Mitä tässä tapahtui? Miksei tahdonvoimalla voinut onnistua painonpudotuksessa?

Miksi dieetit epäonnistuvat?

Tullaan jälleen sen totuuden äärelle, ettei tietyllä päivämäärällä aloitetut, tietyn aikaa kestävät tiukat dieetit ole ratkaisu pysyville tuloksille. Saatat saada muutaman kilon pudotettua ja saatat kärvistellä dieetin loppuun saakka, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu? Palaat siihen, minkä tunnet parhaiten, vanhoihin tapoihin.

Elimistösi sopeutuu hitaasti energiamäärän muutoksiin. Se on monen vuoden ajan tottunut saamaan tietyn määrän kaloreita ja kun päivittäistä energiamäärää pudotetaan radikaalisti, paino kyllä putoaa, mutta aivosi haluavat palata tuttuun energiatasoon. Aivosi saavat sinut nälkäiseksi vaikka kulutukseesi nähden energiansaantisi olisikin tasapainossa.

Toiseksi, kun muutat ruokailutottumuksissasi paljon kerralla ja todennäköisesti teet osan muutoksista vastentahtoisesti, "koska on pakko", et ole juurruttanut tapoja pysyvästi. Suoritat vain kerrottuja rutiineja. Et nauti uusista rutiineista.

Painonpudotuksen suurin haaste ei ole siinä onnistuminen vaan uudessa painossa PYSYMINEN.

Kuinka monesti nämä nopeatempoiset, tiukat dieetit opettavat sinulle mitä tehdä jatkossa, kun dieetti päättyy? Olen kertonut aiemminkin sen ikävän faktan, ettet voi olla laihiksella lopun elämääsi. Pienellä kalorimäärällä ja rajoitetulla ruokavaliolla voi olla tietyn aikaa mutta elämään sisältyy kaloreita sekä monipuolista ruokaa. Et voi elää komerossa välttäen ruokaa, joka kuuluu tavalliseen elämään. 

Voitko perheellisenä noudattaa pitkän aikaa omaa, tiukkaa ruokavaliotasi muun perheen syödessä "sitä vanhaa"? Eikö sinun onnistumistasi tukisi se, että koko perhe muuttaa ruokailutottumuksiaan terveellisemmiksi? Samalla kun painosi putoaa ja terveytesi nousee kohisten, teet palveluksen rakkaillesi.

Sen sijaan, että etsit nopeita ratkaisuja laihdutukseen ja kikkailet omegatasapainolla, pureudu syömisesi juurisyihin. Syötkö kentien tylsyyteen? Lohdutatko itseäsi herkuilla? Ahmitko iltaisin koska aamupäivät menevät energiavajeessa? Juontaako kasvisvihasi lapsuudesta ja nykyinen pikaruokapainotteisuutesi ajanpuutteesta?

Turvaudutko pikaruokaan, oli se sitten kolmioleipä, pasteija tai hampurilaisateria, siksi, ettet taaskaan ennakoinut päivän aikaista syömistäsi vaan nälkä pääsi yllättämään? Käytätkö kiirettä tekosyynä sille, ettet syö työpäivän aikana ja ahmit vatsasi kipeäksi illallisella?

Syötkö lautasmallin mukaisesti, pääpaino kasviksilla, hedelmillä ja marjoilla? Jos niitä tulee puoli kiloa päivässä, et voi mennä pahasti metsään.

Pysähdy ajattelemaan.

Näin onnistut painonpudotuksessa

1. Heitä roskikseen dieetti-ajattelu, teet elämäntapoihisi pysyvän muutoksen.

2. Pureudu syihin, jotka saavat sinut syömään jollain haitallisella tavalla.

3. Pelkkä kilojen pudotus tuskin kovin montaa ihmistä motivoi, keskity asioihin, jotka PARANEVAT painon pudotuksessa.

4. Näiden jälkeen aloita muutos, yksi asia kerrallaan.

Apuna näiden askeleiden ottamiseen voit käyttää ravintovalmennusta. Maaliskuussa alkaa Ruokaremontti -ryhmänettivalmennus, jossa tavoitteena on nimenomaan elämäntapamuutos, ei nopea dieetti.

P.S. Kerron sinulle salaisuuden. Moni dieetti auttaa sinua pudottamaan painoasi, koska kaloreiden saantia rajoitetaan ja kasviksia lisätään. Myös liikuntaa saatetaan lisätä.

Voisitko siis ajatella tekeväsi nämä muutokset jokapäiväiseen arkeesi ilman dieettaamistakin?