Miten taltutan makeanhimon?

21.10.2020

Tulikuuma kysymys.

Se valtaa illan tullen tai ehkä jo heti työpäivän päätteeksi. Mikään ruoka ei tyydytä nälkääsi, on pakko saada makeaa. Mitä sokerisempi, sen parempi.

Mikä ihme avuksi?!

Ehkä kuvittelet makeanhimon olevan riippuvuutesi. Et vaan voi vastustaa sitä. Sokerin iskiessä verenkiertoosi olosi on taivaallinen. Kuin olisit huumetta saanut. Ehkä kuvittelet makeanhimon olevan mielen heikkoutta. Että saisit sen loppumaan jollain herkkulakolla ja yksikin suupala saisi sinut taas sortumaan. Ehkä voisit korvata taivaalliset suklaapalat mandaarineilla tai viinirypäleillä.

Kerron tuskaisan totuuden. Et voi korvata suklaata mandariineilla.

Yksi yleisimmistä asioista, jotka toistuvat "sokeririippuvaisilla" on liian kevyt syöminen. Mahdollisesti he pyrkivät pudottamaan painoa, jota tuo pirullinen riippuvuus on kerryttänyt vyötärölle. Mutta ponnisteluista huolimatta paino ei putoa eikä riippuvuus katoa.

Aamulla kevyt marjasmoothie, jonka voimin jaksaa salaattilounaaseen. Onhan salaatti tervellistä ja kevyttä. Välipalaksi iltapäiväkahvin kanssa keksi ja katumuksesta johtuen ei sitten muuta, pakko kompensoida kaloreita.

Työpäivän päätteeksi kaupan kautta kotiin. Siellä se jo iskee, kassajonossa. PAKKO saada herkkuja. Ehkäpä pieni suklaapatukka vain ja sitten kotiin syömään. Ja päälle tunnin reipas kävely, ollaanhan sitä laihiksella katsos. Ja lenkin jälkeen se iskee taas. Iltapalan sijaan suuhun eksyy puolikas suklaalevy, pieni pussi sipsejä, lasten karkkipussin jämät ja vierasvarapullat pakastimesta.

Ja aamulla on PAKKO tehdä kevyempi smoothie, sillä painoa on PAKKO saada alas.

Tunnistatko ehkä itseäsi tästä?

Jos tunnistat, varmista muutama asia ruokailuistasi:

Syö säännöllisesti.

Useimmilla toimiva ateriarytmi on 3-4 tuntia mutta kuuntele kehoasi, saatat tarvita jotain muuta. Kuitenkin säännöllinen ateriarytmi on yhdistetty onnistuneeseen painonhallintaan. Miksi? Koska tällöin elimistösi saa tasaisesti polttoainetta, joten sen ei tarvitse laukaista "hätäkytkintä", eli nopean energian himoa. Sokerista saat energiaa heti käyttöösi, harmi vain, ettei siitä tule terveyshyötyjä eikä se pidä pitkään kylläisenä.

Syö riittävästi

Sen lisäksi, että syöt säännöllisesti, uskalla syödä myös riittävästi. Älä yritä vetää energiansaantiasi mahdollisimman minimiin ja vältä liian suuria miinuskaloreita. Hiirenannokset eivät ole aikuisten annoksia.

Syö proteiineja

Säännöllisen syömisen lisäksi on tärkeää, että vatsalaukussasi on tavaraa pitkään. Proteiini sulaa hitaammin kuin rasvat tai hiilihydraatit, joten vatsalaukkusi pysyy täydempänä kuin esimerkiksi pelkän hiilariaterian jälkeen.

Syö kuituja

Kuituja saat esimerkiksi täysjyväviljoista, hedelmistä, marjoista ja kasviksista. Kun proteiini pitää vatsalaukkusi pitkään täynnä, kuitu hidastaa ruuan sulamista ja laimentaa ruuan energiapitoisuutta. Tästäkin syystä puoli lautasellista kasviksia pääaterioilla on loistava tapa. Vatsasi täyttyy massasta mutta vähällä energialla.

Sano ei totaalikielloille

Mitä enemmän kieltäydyt jostain, sitä enemmän sitä himoitset. Jos sanon sinulle, että ÄLÄ AJATTELE PORKKANAA, mitä ajattelet? No sitä porkkanaa. Totaalikielloilla et saavuta niskalenkkiä sokerinhimostasi vaan sillä, että et päästä nälkää kasvamaan kovaksi ja sallit itsellesi kohtuullisen herkuttelun.

Liiku kohtuudella

Vältä rääkkiä ja liikuntahaasteita, jotka vievät sinut jaksamisesti äärirajoille. Liikunta on terveellistä mutta vain säännöllisesti toteutettuna. Kuukauden kuurit eivät ole sitä. Toisaalta taas runsas liikunta vaatii runsaasti energiaa, joten elimistösi huutaa helpommin apua nopeasta energiasta, jos et ruoki sitä paremmilla vaihtoehdoilla.

Nuku

Väsyneenä kehosi haluaa energiaa, jotta saa sinut hereille ja toimintaan. Väsyneenä turvaudut helpommin vaivattomiin ratkaisuihin ravitsemuksessa, eli nopeisiin, energiapitoisiin valmiisiin syötäviin. Väsyneenä et ehkä jaksa kokata tai miettiäkään mitä söisit sen energiapatukan sijasta. Joten siis nuku. Noin 8 tuntia yössä on useimmille riittävä.

Hyvin levänneenä ja vatsa täynnä ravitsevaa, hyvää ruokaa, ei mielesi edes enää tee sitä suklaalevyä kaapissasi.


Jos olet jo kokeillut kaikki poppakonsit, kiellot, lakot ja itsesi rankaisut, kokeile vielä sitä, että syöt.

Ja muista, että herkut, niin sokeriset kuin suolaisetkin, kuuluvat normaaliin elämään, eikä ole mitään syytä kieltäytyä täysin niistä. Et myöskään ole epäonnistunut tai huonompi ihminen, vaikka söisit pullan joka päivä!