Paras pudottaja?

29.06.2020

Ajatus on kaikille tuttu telkkarin painonpudotusohjelmista. Mitä enemmän ja nopeammin pudotat, sen parempi ihminen olet. Some on täynnä hurjasti tykkäyksiä saaneita kuvia äideistä, jotka jättivät raskauskilonsa synnytysairaalaan ja lähtiessään pukivat vanhat farkkunsa päälle. Tai että pitkä liitto päättyi eroon ja sieltä on noustu kuin Feeniks-lintu super hyvässä kunnossa vatsalihakset vilkkuen.

Tuleeko sinulle koskaan mieleen, että oletko sinä yhtä arvokas ihmisenä kuin nämä "onnistujat"? Onko sinun saavutuksesi mitään jos et ole ollut yhtä nopea tai ehkä olet tyytynyt pienempään painonpudotuslukemaan? Onko sinun liikunnallisuutesi oikeanlaista, jos et aloita aamujasi juoksulenkillä tyhjin vatsoin? Entä jos masennus veikin voimasi, etkä yllä samanlaisiin energiabuusteihin kuin somevaikuttajat? Eron jälkeen maistuikin lohtujäätelö ja Netflix-sarjat eikä maitorahka ja kuntosali?

Eri keinoja laihtua

On loistavaa, että painonpudotukseen on saatavilla paljon apua eri tahoilta. Tähän väliin muistutan, että apua tarjoavien ammattitaito ja koulutustausta vaihtelee paljon! Ylipaino kuitenkin on riski useille sairauksille, sitä ei voi kieltää (mutta pieni kehonpaino ei ole yhtä kuin terveys!!) ja kohonnut paino on kansakuntien ongelma ympäri maailmaa.

Mutta ratkooko mahdollisimman nopea painonpudotus ongelmat? Ei.

Ratkooko jojolaihduttaminen ongelmat? Ei.

Minkälaista apua painonpudottajille on usein tarjolla? Erilaisia dieettejä, missä vältellään milloin mitäkin ruoka-ainetta tai jopa kokonaista energiaravintoaineryhmää. "Syö mahdollisimman vähän niin laihdut" on usein ratkaisuna omaan ylipaino-ongelmaan, sinäkin olet ehkä kokeillut sitä. Nälkähän siinä iskee!

Tai toinen suosikkini on "jätä hetkut pois niin laihdut". No joo, toisaalta kyllä mutta toteutus ei ole läheskään helppoa. Sitä paitsi elämään kuuluu myös herkut kohtuullisina annoksina.

Kuinka pitkäkestoinen on dieetti, joka on rajattu niin suppeaksi, että esimerkiksi ulkona syöminen on todella haastavaa? Tai että laihduttaja joutuu syömään erikoisruokaa ja muu perhe "tavallista"?

Valmiit vastaukset ottavat harvoin huomioon asiakkaan terveydentilaa ja sen hetkisiä voimavaroja. Apu on enemmänkin mallia "ota tai jätä".

Painonpudottajille tarjotaan usein ratkaisuksi myös liikunnan lisäämistä. Siis nimenomaan liikunnan lisäämistä. Milloin koko elämänsä sohvaperunana viettäneen tulisi lähteä 4 kertaa viikossa hiit-treeneihin, milloin aloittaa juokseminen nollasta tai kuntosalia inhoava työnnetään salille saliohjelma kädessään. "Koska muuten et laihdu".

Mihin jäi arkiaktiivisuuden korostaminen?

Jojoilu

Joka tammikuu aloittaa painonpudotuksen lukematon määrä ihmisiä ajatuksella "nyt minä teen pysyvän elämäntaparemontin", kuntosalit täyttyvät, laihdutusapua tarjoavien kassakoneet kilkattavat ja some täyttyy "onnistujien" muutoskuvista. Maaliskuuhun mennessä vain sitkeimmät ovat jäljellä. Vanhat ruokailu- ja liikuntatottumukset ovat palanneet vaikka paino olisi pudonnutkin hetkellisestikin. Uudet tavat eivät olleetkaan pysyviä.

Halusiko tuo ihmisryhmä pudottaa painoaan vain hetkellisesti? Tuskin. He eivät ole ymmärtäneet, ettei elintapojen hetkellinen muutos tuo pysyvää tulosta. Muutoksen, joka tuo halutut pysyvät tulokset, tulee olla pysyvä ja suunnitelmaan tulee mahtua joustoa, koska me elämme emmekä vain suorita.

Silti tämä sama tammikuun laihduttajaryhmä aloittaa elämäntaparemontin jälleen elokuussa ja jälleen tammikuussa jne jne. Josko tällä kertaa löytyisi tarpeeksi vähäenerginen ruokavalio, josko tällä kertaa löytyisi se vihannes, joka saa painon nousemaan, josko tällä kertaa liikunnan ilo löytyisi liikkumisesta kipeytyneiden lihasten joukosta. Ei muuten löydy.

Mitä taustalta löytyy?

Entä jos et onnistukaan pudottamaan painoa samalla konstilla kuin naapurin Irma tai Erkki? Et yllä yhtä upeisiin muutoskuviin kuin Instagramissa näkemäsi?

Jokainen askel kohti tavoitettasi on tärkeä, oli tavoite mikä tahansa. Älä vertaa itseäsi muihin. Helppo sanoa, vaikea toteuttaa. Muista kuitenkin, että kukaan ei kulje sinun saappaissasi, sinä tiedät muutoskuvien ihmisten tarinaa yhtä paljon kuin he tietävät sinun tarinaasi. Painonpudotukseen vaikuttaa moni seikkaa, mm. stressi ja unen määrä sekä laatu. Pysyvien elämäntapamuutosten saavuttaminen on siis muutakin kuin kaloreiden laskentaa ja hiilarien välttelyä tai 4 viikon tehokuureja tai puhdistusta.

Onko henkilö, joka ei onnistunutkaan painonpudotuskisassa voittamaan, epäonnistuja? Henkilö, joka jätti kisan kesken, saattoi kohdata elämässään jotain todella stressaavaa tai sairastua. Negatiiviset muutokset ihmissuhteissa harvoin auttavat matkalla kohti pysyviä elämäntapamuutoksia eikä vuorokaudet läpeensä imettävän äidin tarvitse ajatella kahden kuukauden tehodieettejä.

Lapsettoman, virka-aikaan työskentelevän on luultavasti vaivattomampaa löytää aikaa ja energiaa elämäntapamuutoksen tekemiseen kuin vuorotyötä tekevän suurperheellisen.

Löydä sellaiset työkalut, joiden avulla sinä onnistut omassa elämässäsi, sinulle sopivaan tyyliin. Muista, että nopean painonpudotuksen taustalla voi olla suppea ruokavalio, joka ei tue terveyttä pidemmällä aikavälillä. Suppea ruokavalio tai todella vähäenerginen ruokavalio, ei ole tarkoitettu lopun elämää kestäväksi, sillä riski ravintoaineiden puutoksille kasvaa.

Näitä työkaluja minä autan valmennuksissani sinua tunnistamaan ja löytämään. Kun toteutat niitä valintoja, jotka ovat luontevia sinun arjessasi, onnistut varmemmin ja pysyvämmin.

Nyt kesäkuun loppuun saakka esimerkiksi kuukauden mittainen ravintovalmennus tarjoushintaan 99e. Hinnasto

Muutoskuvat

Kertooko muutoskuvat koko totuutta? Eivät. On tietysti jollain tavalla motivoivaa katsella henkilöitä, jotka ovat onnistuneet tavoitteissaan, mutta muista, että kuvista ei näy koko totuus.

Ohessa minun "muutoskuvani". Kuvilla eroa noin 10 sekuntia.

Kuten huomaat, muutoskuvien taustalla ei välttämättä ole sen suurempaa muutosta kuin asento. Pienillä asennon muutoksilla saadaan ihmeitä mainostettavaksi. Tämän lisäksi kun käytetään vielä valaistuksen kikkoja, vaatetusta jne, ero voi olla suurempi kuin tässä kotikutoisessa kännykkäräpsyssäni.

Vaikka näiden kuvien välissä olisikin kuukausi, kertoisiko alempi kuva paremmasta terveydestäni tai elämänlaadustani? Ei.