Poikkeustilanne ja elämäntapamuutos

05.04.2020

Muistatko ajan, kun kerroit, ettet voi syödä terveellisesti koska et ehdi tekemään kotona ruokaa? Muistatko, kun kerroit, ettet suunnittele seuraavien päivien ruokalistaa, koska sinulla ei ole aikaa sellaiseen?

Olet mahdollisesti nyt kotona enemmän kuin aiemmin, joten kotona syöty ruoka on suuremmassa roolissa kuin normaalissa arjessa. Jos sinulla on lapsia, hekin mitä todennäköisimmin syövät kotona vanhempien tekemää ruokaa.

Tiedän, että nyt on todella stressaava aika. Monelta lähti koronaviruksen vuoksi työt, moni on lomautettuna ja terveydenhuollon työntekijät venyvät äärimmilleen. Usealla meistä on suuri huoli terveydestä, joko omastamme tai läheistemme.

Stressaavassa tilanteessa saatat vain käpertyä kuoreesi ja kulkea yöpuku päällä aamusta iltaan harjaamatta hiuksiasi, koska mihinkään ei ole pakko mennä. On vain kotia, päivästä toiseen. Ei todellakaan herkullisin hetki tehdä ikäviä muutoksia elämään. Sinua myös mahdollisesti ärsyttää se, mitä ehdotan seuraavaksi.

Jospa kuitenkin muutos

Jos kuitenkin kääntäisit tämän vallitsevan tilanteen voitoksesi. Kolikolla on aina kääntöpuolensa, niin myös nytkin. Löydä valopilkku myös tästä tilanteesta. Sen sijaan, että käperryt sohvalle ja päästät ruokailut retuperälle, lue aiempia blogikirjoituksiani, esimerkiksi 3 tärkeää syytä syödä säännöllisesti https://www.iraluostarinen.com/l/a3-tarkeaa-syyta-syoda-saannollisesti/ tai lue täältä mitkä 6 pientä askelta on helppo toteuttaa matkalla kohti terveempiä elämäntapoja https://www.iraluostarinen.com/l/lopeta-laihduttelu/ 

Nyt jos olet kotona enemmän, harjoittele elämäntapamuutokseen johtavia asioita. Niitä, joita et normaalissa arjessasi ehtinyt muuttamaan. Kuten seuraavien päivien ruokalistan suunnittelu, kauppalapun suunnittelu, uusien reseptien kokeilu, ylipäätään ruuanlaitto. Muistatko ehkä kun olet sanonut ettet ehdi laittaa ruokaa kotona? Nyt sinulla on aikaa!

Ei sinun tarvitse laittaa kaikkea uusiksi kerralla, aloita jostain helposta. Kuten olen aiemminkin neuvonut, aloita helpoimmasta muutoksesta ja nauti onnistumisestasi. Mieti sinulle sopiva aloitus, se voi olla ruuanlaitto, ravintoasioihin tutustuminen, opettele tekemään ostokset verkossa, helpottaa arkea tämän kevään jälkeenkin tai aloita vaikka siitä, että syöt. Tiedän monia, jotka eivät työpäivän aikana syö, koska eivät omien sanojensa mukaan ehdi. Nyt sinä ehkä ehdit.

Kouluruokailu

Koulu on paikka, jossa suomalaiset lapset saavat päivän toisen pääateriansa. Joillekin lapsille se on päivän ainut lämmin ateria. Nyt lounas täytyy syödä kotona ja sillä, mitä se on, on suuri merkitys lapsen terveydelle.

Lounas tauottaa koulupäivän mukavasti, jottei päivä mene pelkäksi opiskeluksi. Omat lapseni erityisesti haluavat tehdä koulutyönsä nopeansi, jotta pääsevät pian omiin leikkeihinsa. Koulupäivää on hyvä tauottaa myös kotona.

Kylläisenä jokainen meistä jaksaa keskittyä työhönsä paremmin, oli se työ sitten mitä tahansa, lapselle se on koulunkäynti ja aikuiselle se voi tässä tilanteessa olla sitä, että selviää seuraavaan päivään.

Hyvin ravittuna jaksat paremmin kohdata haasteita.

Ole armollinen itsellesi

Olitpa missä tilanteessa tahansa juuri nyt, muista olla ennenkaikkea armollinen itsellesi! Tunnista omat voimavarasi äläkä pyri enempään kuin realistisesti pystyt. Siksikin pienet muutokset ovat helpompia, ne eivät vie liikaa huomiotasi eivätkä voimiasi.

Älä ota itsellesi enempää stressiä kuin mitä elämässäsi nyt on. Muista kuitenkin, että terveellinen elämäntapa ei tule yhdessä yössä mutta se voi vielä jonain päivänä olla sinun voimavarasi, joka kannattelee haasteiden yli. Siksi sinun kannattaa käyttää vapautunut aika juuri nyt hyväksesi.