Puhdas ruoka

17.08.2020

Kysyin somessa, mitä on PUHDAS RUOKA. Arvatkaa sainko yhdenmukaisen vastauksen?

En.

Ravitsemuskeskusteluja seuraamalla ei voi olla törmäämättä kehoituksiin syödä "puhtaasti" tai "syödä puhdasta ruokaa puhtaista raaka-aineista". Siis mitä ihmettä, kyllä minä ainakin pesen käteni ennen ruokailua, huuhtaisen multaporkkanan ja toivon todella, että lihakin on tuotettu puhtaissa olosuhteissa eikä siitä löydy esimerkiksi salmonellaa.

Vaan ei!

Puhdas ruoka on jotain muuta. Se on jotain parempaa, jota syömällä olet itsekin parempi ihminen. Ehkä likaisen ruuan syöjät voivat huonosti (no varmasti, se salmonella) ja elävät epäterveellisesti. Ruokien arvottaminen puhtaisiin ja - en tiedä onko likainen oikea vastakohta - tai terveellisiin ja epäterveellisiin tai hyviin ja huonoihin tai laihduttaviin ja lihottaviin, on paitsi hölmöä myös äärettömän vaikeaa.

Mitä minulle vastattiin kun kysyin puhtaasta ruuasta?

- se on prosessoimatonta

- se on lähellä tuotettua

- se on kotimaista

- siinä ei ole lisäaineita

- siinä ei ole turhia lisäaineita

- se ei ole "kevyt" tai "rasvaton"

- se on luonnollista (kuten voi)

- se on marinoimatonta

- se on tuoretta

- se on luomua

- sitä on pakattu vähän

- se näyttää ruualta (kuten jogurtti, raejuusto ja feta)

- se on jotain paleotyyppistä

- se on eettisesti ja vastuullisesti tuotettua

- se ei ole kiertänyt tehtaan kautta

- se on itsetehtyä ruokaa

- se ei ole maustesekoituksia

- se ei sisällä keinotekoisia makeutusaineita

- se on antibioottivapaa

- se on ruokaa, ei herkkuja

- se on omasta maasta tai leipomosta haettua

- se on itse tuotettua tai kerättyä tai suoraan kasvattajalta/ viljelijältä ostettua

- se on pestyä ruokaa

- sitä ei ole jatkojalostettu

- sen käsittelyssä on käytetty hygieenisiä välineitä ja pintoja

Huomaat varmasti, että käsityksiä puhtaasta ruuasta on yhtä monta kuin on minulle vastanneitakin. Jos joku neuvoo sinua "syömään puhtaasti", kysy ihmeessä tarkennuksia tähän. Mitä se JUURI HÄNELLE tarkoittaa.

Puhtaudella saatetaan siis tarkoittaa esimerkiksi luomua, lisäaineetonta, tuoretta, käsittelemätöntä ruoka-ainetta. Tulee kuitenkin muistaa, etteivät nämä ole yhtä kuin terveellinen ruoka tai että ne auttaisivat painonhallinnassa. Esimerkiksi kärpässienet ovat todellakin luonnollisia, mutta myös myrkyllisiä. Raakaa lihaa taas lähtökohtaisesti ei kannata syödä ja itseasiassa sitä voitakin on prosessoitu, jotta maidosta on saatu voita, se ei sellaisenaan tule lehmästä. Kermaa on myös prosessoitu. Punaista ja sinistä maitoa on prosessoitu saman verran, jotta saadaan luvattu rasvapitoisuus.

Lisäaineita tuskin koskaan laitetaan elintarvikkeisiin vain huvikseen. "Hähhää, pidennetään tuoteselostetta!" Lisäaineita tutkitaan jatkuvasti ja toistaiseksi ollaan vielä sitä mieltä, että ne ovat turvallisia. Luovu siis mieluummin suolankäytöstä kuin lisäaineista, jotka auttavat mm. ruokaa säilymään paremmin. Suolan saannin haitat ovat todistettuja.

Oman maan porkkanat ovat tietysti kaunis ajatus, mutta niitä ei kannata syödä suoraan maasta multaisina. Perunaakaan ei pidä syödä raakana. Luomu ei kerro tuotteen terveellisyydestä, ainoastaan siitä, että se on luonnonmukaisesti tuotettu. Viljelyssä käytetyt "lisäaineet" estävät mm. maaperän köyhtymistä sekä lannoittavat kasveja mm. seleenillä, josta suomalaisilla muuten olisi todennäköisesti puutosta.

Kun vältellään vaikkapa prosessoitua ruokaa, eikö silloin tulisi tehdä sitä säännönmukaisesti eikä poimia sieltä sellaisia asioita, joita voi katsoa sormien läpi? Kuten esimerkiksi tuo voi. Tai että joku vaaleanpunainen vuorisuola on jotenkin parempi kuin tavan suola, vaikka se nimenomaan on likaisempaa kuin tavan suola. Tavan suolan "synti" on lisätty jodi. Jodia lisätään siksi, että se on välttämätön ravintoaine kilpirauhasen toiminnalle ja sen riittävä saanti muuten olisi niukkaa. Vesijohtovesi sitten on ihan okei vaikka se on prosessoidumpaa kuin ojavesi.

Kuka määrittelee raamit?

Kuka sitten päättää, mitä se puhdas ruoka on? Miksi juuri hän? Millä ammattitaidolla? Onko hänellä oikeasti ammattitaitoa kertoa sinulle asiasta vai onko hän pätevä vain, koska hänellä on timmi vartalo ja sixpäk? On tietenkin ihanaa pyrkiä omien arvojensa mukaiseen syömiseen mutta jos lähtee noudattamaan jokaista kriteeriä puhtaasta ruuasta, joita edellä mainitsin, MITÄ sinä saat enää syödä?

Pyrkimys puhtauteen rajaa paljon ruokavaliota sekä sen lisäksi ruuanvalmistukseen tulisi käyttää enemmän aikaa. Jos et voi ostaa valmiita ateriakastikkeita, ne tulee tehdä itse. Jos et voi käyttää maustesekoituksia, tulee itse osata maustaa. Jos et voi käyttää tuotteita, joissa on säilöntäaineita, joudut ihan oikeasti hakemaan päivittäin ruokaostoksesi lähituottajalta (joka ei säilöntäaineita käytä) tai tuottamaan itse oman ruokasi (kerrostalon parvekkeella?). Ja tiesithän, että omenassakin on liuta e-koodeja?

Kun sinä olet ruuhkavuosia elävä 3 lapsen vanhempi, teet kahta työtä ja yrität harrastaa itsekin jossain lasten tanssi- ja lätkätreenien välissä, luuletko tosiaan kasvattavasi perheesi ruuat parvekkeellanne ja pilkkomaan keittovihannekset sekä suurustamaan kastikkeet? Vai olisiko kuitenkin niin, että ruokakaupan hyllyiltä löytyvät ruuat ovat turvallisia vaihtoehtoja, apuja arkeesi? Sieltäkin löytää helposti itselleen sopivia, terveyttä tukevia valintoja.

Ne seikat, jotka vaikuttavat terveyteesi ja painonhallintaasi, eivät liity säilöntäaineettomuuteen, luomuun, luonnonmukaisuuteen tai prosessoimattomuuteen. Ne terveyteen vaikuttavat seikat ovat mm. riittävästi kasviksia, riittävästi proteiinia, riittävästi ruokaa ylipäätään, kohtuudella suolaa ja lisättyä sokeria ja tarpeeksi kuituja, pehmeitä rasvoja unohtamatta.

Rajaamalla liiaksi omaa ruokavaliotasi, kaivat itsellesi syvää kuoppaa. Älä arvota ruokia, ruoka on ruokaa. Polttoainetta kehollesi. Siihen on hyvä kiinnittää huomiota, mutta pidä raamit laajoina. Aina vain rajaamalla sitä ja tätä pois, et voi kohta enää syödä mitään. Itse aikanaan astuin tähän ansaan ja näin myrkkyä ja vaarallisuutta ympärilläni. Rajasin ruokavaliotani mutta olinko terve? En.