Ruokavalion optimointia vai elämää?

25.10.2020

Pitäisikö omassa tekemisessään pyrkiä aina täydellisyyteen?

Ei tietenkään!

Mielestäni jokainen voi pyrkiä parempiin valintoihin omassa arjessaan, omien voimavarojensa mukaan. Mutta nimenomaan paino sanoilla VOI, OMASSA ARJESSAAN ja OMIEN VOIMAVAROJENSA MUKAAN.

Ei siis PAKKO, 24/7 ja toimia KUTEN MUUT.

Toki jokaisella on varmasti tahtotila elää terveellisesti ja mieluiten mahdollisimman pitkään. Mutta terveyskin on lopulta hyvin subjektiivinen käsite, joten toisen terveellinen on toiselle kauhistus. Siinä missä joku haluaa syödä oppikirjan mukaan (minkä oppikirjan??) mahdollisimman täydellisesti, jollekin toiselle riittää "ihan hyvä".

Onko pakko optimoida?

Jos haluat pudottaa painoa, tai polttaa rasvaa, kuten on trendikästä sanoa, sinua saatetaan kehoittaa "optimoimaan rasvanpolttosi". Ikään kuin ohjeesta poikkeaminen saisi painon putoamisen tyssäämään tai jokin muu tapa olisi väärin. Samaa optimointikehoitusta kuulen ruokavaliokeskusteluissakin. Pitää OPTIMOIDA kehosi ravinteiden saanti tai jotain muuta. Mutta tarvitseeko oikeasti?

Keho on oikeasti erittäin viisas koneisto ja sen viisautta meidän tulisi uskaltaa kuunnella. Keho kertoo kun sillä on tarvetta polttoaineesta, se kertoo kun polttoainetta on saatu riittävästi ja se kertoo kun tulisi levätä. Keho myöskin osaa varastoida niin energiaa (valitettavaa monille) kuin monia vitamiinejakin. Tästä syystä monipuolinen ruokavalio päihittää neroudessaan tarkasti laaditun mutta yksipuolisen ruokavalion.

Kun syöt monipuolisesti ja riittävästi, etkä pyri syömään vain mahdollisimman vähän ja panostat hyvälaatuisiin tuotteisiin, saat yhtenä päivänä ehkä jotain ravintoainetta yli tarpeen mutta seuraavana päivänä hieman vähemmän. Pitkässä juoksussa, viikkojen ja kuukausien tasolla, tärkeiden ravinteiden saanti on mitä todennäköisimmin kohdallaan.

Joitain poikkeuksiakin tietenkin on, kaikki ei tässäkään tilanteessa käy kaikille. Imeytymishäiriöt, sairaudet ja allergiat saattavat heikentää ravintoaineiden imeytymistä, joten tässäkään ei ole syytä toimia "kuten muut".

Vähän sinne päin

Jos esimerkiksi paras rasvanpolttosyke on jotain 40-60% luokkaa maksimitehostasi, onko alhaisemmilla tai korkeammilla sykkeillä liikkuminen sitten turhaa? EI MISSÄÄN NIMESSÄ! Vain jos olet kilpaurheilija tai muuten erittäin tavoitteellisesti liikkuva, mutta tavan terveyskuntoilija saa parhaimman hyödyn liikkumisesta, JOKA TUOTTAA ILOA.

Kun löydät liikuntamuodon, josta nautit, teet sitä varmasti useammin kuin silloin kun sinulle kerrotaan, että tapa X on optimaalisin, tee sitä. Aivan sama homma ruokavalion kanssa. Jos rakastat omenoita, syö niitä! Vaikka joku väittäisikin toisen hedelmän olevan parempi, syö sitä mistä nautit.

Ja jos joku väittää, että hedelmät ovat epäterveellisiä, juokse pakoon. (Ja heitä häntä banaanilla)

Sinä elät sinun arkeasi ja teet siihen sopivia terveystekoja. Toiselle toisenlaiset teot voivat olla toimivampia ja huippu-urheilijalle toimii eri asiat kuin tuulipukukansalle. Jos et ole huippu-urheilija, miksi eläisit kuten sellainen? Täydellisyyteen ei ole hyvä pyrkiä eikä ruuan tai liikkeen ole tarkoitus tuottaa sinulle stressiä.

Jos arkeesi ei juuri nyt mahdu neljää kuntosalitreeniä viikossa, älä edes yritä mahduttaa niitä. Yksikin on parempi kuin ei mitään.

Optimaalinen ruokavalio

Kun haluat aloittaa terveellisemmän elämän tai aloitat peräti jonkin dieetin, saatat ostaa valmiin ruokavalion. Siihen on laskettu päivän kokonaiskalorimäärä ja optimaalinen määrä rasvoja, hiilihydraatteja sekä proteiineja. Muutama ateriavaihtoehto ja grammamäärät. Kokkaat, punnitset, pakkaat pieniin eväsrasioihin, kunnes eräänä päivänä unohdat ottaa eväät töihin ja pohdit, voitko syödä lounasruokalassa makaronilaatikkoa vai onkohan siinä väärissä suhteissa protskua ja hiilaria. 

Vaikka ruokavalion muokkaamiseen terveellisemmäksi on helpompiakin keinoja kuin punnaaminen ja grammojen tarkkailu. Arvaatko mikä? Lautasmalli.

Optimaalinen liikunta

Samassa rytäkässä kun haluat aloittaa sen terveellisen elämän ja saat käteesi ruokavalion, saat myös valmiin treeniohjelman. Ehkäpä kuntosalille tai vastuskuminauhalle kotona. Mutta entäs jos haluaisit oppia juoksemaan tai seinäkiipeilemään? Pienten lasten kanssa esimerkiksi salikäynnit voivat olla hankala toteuttaa mutta koko perheen metsäretket tai päivä pulkkamäessä voisivat olla helpompi, mutta ovatko ne optimaalista liikuntaa? Tuskin, mutta ne ovat liikettä ja kaikki liike on hyväksi.

Tästä syystä olen kokenut valmiiden ruokavalioiden ja treeniohjelmien myymisen epämiellyttäväksi. Haluan, että palveluistani on apua sinulle mutta jos myyn sinulle jonkin valmiin paketin, en voi tietää, toimiiko se sinulla. Ohjelma voi paperilla olla loistava, mutta paraskaan ohjelma ei toimi, jos sitä ei noudata. Eikä ohjelmaa noudata, jos se ei sovi omaan arkeen.


Kurkkaas muuten Isänpäivätarjoukseni, jotka ovat voimassa marraskuun loppuun saakka! Valmennukset