Syönkö liikaa?

26.08.2020

Pelko siitä, että syö liikaa, pyörii monien mielessä, jotka painivat painonhallinnan kanssa. Kuuleehan kaikkialla yksinkertaisen ohjeen laihduttamisesta "syö vähemmän". Mistä sitten tiedät, syötkö liikaa?

Toimiiko "syö vähemmän"?

Helppoa, olet kerännyt painoa itsellesi koska olet syönyt liikaa. Nyt vain vähemmäksi! Vähemmäksi mitä? Ja liikaa mitä? Syömiskertoja? Annoskokoja? Leipää? Perunaa? Lihaa? Kasviksia? Pihviä? Pullaa?

Syö vähemmän on todella ympäripyöreä neuvo. Sitä paitsi laihduttamaan pyrkivä henkilö voi jo valmiiksi syödä vähän, pitäisikö siitäkin siis vielä vähentää? Jos on jo valmiiksi koko ajan nälkä, ruuan vähentäminen tuntuu hirveältä.

Jos sinä jätät jo nyt aamupalan väliin ja syöt lounaalla kevyen salaatin, jonka voimin kitkuttelet kotiin päivälliseen saakka, jolloin syöt yhden perunan ja nokareen lihakastiketta, et todellakaan voi vähentää vielä lisää. Liian vähällä ruualla keho on hälytystilassa eikä paino todellakaan putoa. Keho pitää paniikissa kiinni jokaisesta rasvasolusta.

Muutamia kertoja olen somessa törmännyt kysymykseen "syönkö liikaa" ja nähnyt henkilön esimerkkiruuat. Olen tullut lähinnä surulliseksi, sillä näissä tapauksissa ei tosiaankaan kyse ole ollut liian paljosta syömisestä eikä herkuttelusta.

Huomaa kokonaisuus

Joskus henkilöt, jotka kertovat syövänsä minimaalisesti, kuitenkin napostelevat varsinaisten aterioiden ulkopuolella. Joko huomaamattaan tai he eivät laske näitä mukaan "koska sehän on vain pientä". Joskus nämä napostelut ovat syy sille, miksei paino putoa eikä silloin mitenkään tilannetta auta aterioiden pienentäminen. Ei se ainakaan terveyttä tue.

Jos sinusta tuntuu, että paino junnaa tai jopa nousee, vaikket syö "mitään", tarkastele kriittisesti pitkän aikavälin ruokailujasi. Löytyykö autosta karkkipussi, työpisteeltä toinen? Juotko paljon energiapitoisia juomia? Smoothiet esimerkiksi ovat ihan kivan makuisia, mutteivät aina kovin täyttäviä, joten niiden hyöty on pieni. Arkipäivien kituuttaminen ei auta jos viikonloppu on alkoholinhuuruinen ja kebabinmakuinen. Joka iltainen olut, pari tai kolme voivat vallan mainiosti pilata painonpudotuksen. Terveysteko on luopua tällaisesta tavasta.

Lisää hyvää

Sen sijaan, että vähennät jo valmiiksi vähästä, lisää päiviisi hyvää. Lisää asioita, jotka tukevat terveyttäsi ja auttavat painonhallinnassa. Lisää kuituja haluamassasi muodossa, esimerkiksi kuitupitoisilla leivillä, puuroilla, yms. täysjyväviljalla tai kuitulisällä, lisää kasviksia jokaiselle aterialle niin paljon kuin haluat ja suosi mehujen sijaan janojuomana vettä.

Kuidut ovat hyväksi suolistollesi mutta ne auttavat sinua myös kylläisyyden tunteen kanssa. Kuidut hidastavat ruuan sulamista vatsalaukussa, joten olosi on kylläinen pidempään ja verensokerisi tasaisempi. Kasvikset, kuituhyödyn lisäksi, laimentavat syömäsi ruuan energiapitoisuutta ja saat niistä vitamiineja ja hivenaineita.

Uskalla syödä

Jotta kehosi poistuu nälänhätätilasta ja uskalta luopua ylimääräisestä painosta, sinun tulee uskaltaa syödä. Joillekin sopii pätkäpaaston tyyppinen ateriarytmi, mutta kokeile ensin tiuhempaa ateriarytmiä. Syö aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala, voi olla, että johonkin väliin tarvitset vielä yhden välipalan jos päiväsi on kovin aktiivinen. Pidä painotus kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa, kuten ruokakolmiokin suosittelee. Tunnustele jaksamistasi ja vireystilaasi ja toimi sen mukaan.

Älä jätä syömättä siksi, ettet tiedä mitä terveellistä voisit syödä. Jos on nälkä, syö vaikkei se olisikaan millään lailla "optimaalista". Kokonaisuus ratkaisee lopputuloksen, ei yksittäiset ruuat.

Kuuntele ja kunnioita kehosi signaaleja kylläisyydestä ja nälästä. Jos illalla vielä tekee mieli tyhjentää jääkaappi, olet ehkäpä syönyt päivällä liian kevyesti ja tällöin sinun tulee syödä eikä taistella nälän tunnetta vastaan. Nälkä ei lähde pois pakottamalla eikä hämäämällä. Jos syödessä tunnet olosi jo kylläiseksi vaikka ruokaa olisi vielä jäljellä lautasella, uskalla jättää loput syömättä. Älä ahda itseäsi täyteen.

Vaikka itsekin olen päätynyt tilanteisiin, joissa olen syönyt niin paljon, että vatsaan sattuu ja tekisi mieli oksentaa. Näitä sattuu...

Joskus kuitenkin aggressiivisen laihduttamisen myötä kehon signaalit nälästä ja kylläisyydestä ovat menneet ikään kuin rikki. Kova energiavaje ja nopea painonpudotustahti voivat ihan hyvin rikkoa kehon omia mekanismeja, joilla se säätelee energiansaantiaan. Tästäkin syystä hitaampi pudotustahti on parempi eikä ole mitään syytä kilpailla muiden kanssa siitä, kuka tiputtaa eniten painoa tai lyhyimmässä ajassa. Kilpaile ennemmin siitä, kuka tekee pysyvimmän muutoksen.