Tarvitseeko elimistö suolaa?

27.02.2021

Suola, tuo jumalten herkku, jota koirat eivät syö. Tarvitsetko sinä suolaa?

Mitä suola on?

Suola on natriumkloridia, eli natriumia ja kloridia. Natrium on elimistön toiminnan kannalta tarpeellinen ravintoaine, mutta siltikään suolaa ei ole tarpeen erityisesti syödä. Liiallinen natriumin saanti nimittäin nostaa verenpainetta, joka on haitallista.

Korkean verenpaineen ehkäpä tehokkain ehkäisy on runsaan suolansaannin välttäminen ja korkean verenpaineen ensisijainen hoito onkin suolan vähentäminen ruokavaliosta.

Suola saa ruuan maistumaan mutta ennenkaikkea sitä on käytetty ruuan säilöntään. Makuaistisi kuitenkin tottuu pian vähempisuolaiseen ruokaa, joten maun vuoksi sitä ei kannata lotrata. Runsas muiden mausteiden käyttö vähentää suolan käytön tarvetta ja tuo makua ruokiin.

Millaisia suolia on kaupoissa?

Suolia, suoloja, on muuten inha taivuttaa sanaa suola,

Kuten monen muunkin myytävän tuotteen kanssa on käynyt, suolaa saa kaupoista lukemattomissa eri paketeissa. On merisuolaa, himalajan suolaa, ruokasuolaa, mineraalisuolaa, yrttisuolaa, jodioituja ja jodioimattomia. Yksi vannoo yhden nimeen, toinen toisen. Mikä näistä suolavaihtoehdoista on siis terveellisin?

Suola on aina suolaa eikä mitään suolaa voi käyttää huolettomammin kuin toista. Merisuola tulee nimensä mukaisesti merestä ja on voimakkaamman makuista kuin tavallinen suola. Himalajan suola on punertavaa johtuen siinä olevista epäpuhtauksista. Yrttisuolan seassa on erilaisia kuivattuja yrttejä ja mineraalisuolasta osa natriumista on korvattu muilla mineraaleilla, esim. kaliumilla tai magnesiumilla.

Aikuisen ruokavaliossa suolaa tulisi olla lisättynä korkeintaan 5 grammaa, eli vajaa teelusikallinen, lapsille tietenkin vähemmän. Tämä on siis suolan, natriumkloridin suositus. Natriumin tarve suolaksi muutettuna on 1,3 grammaa päivässä, joka tulee helposti täyteen normaalia ruokaa syömällä, lisäämättä itse yhtään.

Terveydellä suolankäyttöä ei siis voi perustella. Joissain tapauksissa kuulee lääkärin suositelleen suolan lisäystä, mutta tulee jälleen muistaa, että mikä lääkäri, mihin vaivaan, minkä verran, mikä terveydentila muuten, onko suositeltu suolaa vai natriumia.

Millaista suolaa siis?

Mikä olisi siis paras suola ruuanlaittoon, sitä kun kuitenkin moni käyttää? Valitse ehdottomasti sellainen suola, johon on lisätty jodia. Suomalaisia vaivaa jodin puute ja jodi on elintärkeä kilpirauhasen toiminnalle ja varhaislapsuudessa jodinpuute voi aiheuttaa kasvuhäiriöitä. (Merilevävalmisteista varmista jodin määrä sillä määrät vaihtelevat ja uhkana on jodin yliannostus!)

Mineraalisuola tai yrttisuola olisi terveyden kannalta paras vaihtoehto, sillä niissä on osa suolasta korvattu muilla mineraaleilla, jotka eivät nosta verenpainetta, tai yrteillä, jotka muuten vain vievät "tilaa" natriumilta.

Väite, että puhdistamattomat suolat olisivat terveellisempiä, ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi ruususuolan värit johtuvat epäpuhtauksista, eivät terveyttä tuovista mineraaleista. Toisaalta suolan käytön tulisi olla mahdollisimman vähäistä, joten erojen eri suolojen välillä tulisi olla käytännössä minimaaliset.

Natrium on yksi niistä asioista, joiden arvoista veressä ei voida vaikuttaa ruokavaliolla, munuaiset nimittäin säätelevät natriumin kulkeutumista vereen tehokkaasti. Jos suolaa saadaan paljon, munuaiset ohjaavat sitä enemmän virtsaan. Jos suolaa saadaan vähän, munuaiset vastaavasti ohjaavat sitä enemmän vereen. Veren alhainen natriumpitoisuus ei tarkoita, että lisää ruokavalioosi suolaa. MUTTA! Runsas juominen voi laimentaa veren natriumpitoisuutta, jolla on terveydellisiä seurauksia.

Tämä huomautus siksi, että kaikenlaiset veritestit itseanalyyseineen ovat lisääntyneet ja niissä saattaa olla mukana myös veren natrium.

Lisälukemista:

ruokavirasto

sydan.fi

terveyskirjasto