Terve ruokasuhde

09.05.2020

Kalorien kyttääminen. Kielletyt ruoka-aineet. Hyvät ja huonot ruuat. Pisteiden laskeminen. Nälkä. Ruoka on palkinto tai rangaistus.

Voit monella tapaa hankkia itsellesi kieroituneen ruokasuhteen ja vaikka useaan otteeseen puhun painon pudottamisesta ja kuinka se edistää terveyttäsi, haluan painottaa, että elämässä on paljon tärkeämpiäkin asioita. Laihduttaminen ei kuulu tärkeimpiin.

Olet vaaravyöhykkeellä kun...

Kontrollointi

Hälytyskellot alkavat kilkattaa kun haluat säännöstellä ruokaasi. Laadit itse tai noudatat jonkun toisen laatimaa listaa hyvistä ja pahoista ruuista. Kieltäydyt usein ruuista ja välttelet sosiaalisia tilanteita, joissa saattaa olla ruokaa tarjolla.

Pahat ruuat

Olet iskostanut päähäsi, että jokin ruoka-aine on paha. Lihottava tai sairastuttava. Sinun tulee vältellä sitä kaikin tavoin. Et ehkä edes tiedosta, mihin ajatuksesi perustuu, mutta pelko pahan ruuan syömisestä on todellinen. Olet ehkä lukenut tai kuullut jonkun sanovan, että asia x aiheuttaa asiaa y.

Dieetistä dieettiin

Matkallasi kohti sitä, mitä ikinä tavoitteletkin, hyppäät yhdestä dieetistä toiseen. Dieetillä siis tarkoitan perinteistä, jotain tarkoitusta varten laadittua ruokavaliota, esim. laihdutusruokavalio, jossa uskotaan jonkin asian korostamisen ja/ tai kieltämisen tuovan autuuden. Tähän saatetaan yhdistää mm. liikunta tai kasa ravintolisiä.

Rankaiset itseäsi

Huolestu erityisesti, jos huomaat rankaisevasi itseäsi (tai muita!!) ruualla. Ehkä kieltäydyt jälkkäripullasta, koska et jaksanut juoksulenkille aamulla tyhjällä vatsalla. Et saanut parannettua ennätysaikaasi kilometrin uinnissa, joten et ansaitse uinnin jälkeistä leivosta ja kahvia. Juot pelkkää vettä.

Palkitset itseäsi

Ruualla leikkiminen toimii myös toiseen suuntaan. Ei ole tervettä ajatella, että kun laihdut 3 kiloa, saat syödä palan kakkua ystäväsi kanssa tai kun syöt ensin koko viikon kevyesti salaattia, saat ottaa perjantaina pizzan. Perjantaipizzaa voit syödä hyvillä mielin, vaikket olisikaan joka lounaalla vetänyt salaattia tai vesipaastonnut puolta viikkoa.

Kielteiset tunteet

Syöminen ahdistaa, synnyttää kielteisiä tunteita tai jopa pelottaa. Ruuan sisältämä energia on kaloreita ja kalorithan lihottaa! Himoitset lasagnea tai jauhelihakastiketta tai leipää päällisillä tai mitä tahansa ja jos SORRUT syömään niitä, teet sen piilossa muiden katseilta. Häpeät. Tunnet epäonnistuneesi. Et PYSYNYT laaditussa ruokavaliossa.

Mikä vaara piilee?

Eikö yllä luettelemani asiat ole kuitenkin yleisiä? Teemat toistuvat painonhallintaa käsittelevissä faceryhmissä sekä kahvipöytäkeskusteluissa ja laihduttavat ruokavalio-ohjelmat hehkuttavat kuinka kieltäytymällä siitä ja tuosta saat itsellesi mahtavan fiiliksen. Ne suorastaan huutavat, kuinka laihtumalla tulet hyväksytyksi ja mitä nopeammin, sen parempi. Viis terveydestä, kunhan kilot karisevat nopeasti.

Ruoka on kuitenkin kehon polttoainetta ja demonisoimalla sitä teet hallaa itsellesi. Kontroilloimalla, kieltäytymällä ja arvottamalla ruoka-aineita, et saa mahtavaa fiilistä ja energiaa koko kylän tarpeiksi. Saat stressiä, ahdistusta, pahaa mieltä.

Lopulta voit sairastua syömishäiriöön.

Lue lisää syömishäiriöistä Syömishäiriöliiton nettisivuilta https://syomishairioliitto.fi/

Itse ajauduin tilanteeseen, jossa vietin aikaani etsien "myrkyllisiä" ja "haitallisia" ruoka-aineita, joita minun tulisi välttää. Koska luonnossa esiintyy aina joitakin aineita, jotka ovat suurina annoksina haitallisia, tulin tietysti löytäneeksi reilusti välteltäviä ruokia.

En kytännyt niinkään kaloreita, vaan keskityin terveellisyyteen. Uskoin syöväni todella terveellisesti vaikka tosiasiassa lopulta ruokavalioni oli supistunut niin suppeaksi, etten kyennyt ostamaan mitään valmista, saatika syömään ravintolassa, koska en voinut olla varma, käyttivätkö he esimerkiksi vääränlaista suolaa tai paistorasvaa.

Ymmärtänet, että tällainen rajoittaa sosiaalista elämää, ruokavaliota sekä tuo äärettömästi ahdistusta ja stressiä. Opettelen vieläkin armollisuutta mutta en saa hengenahdistusta enää, jos meille eksyy esimerkiksi eineksiä ja ravintolassa on itseasiassa oikein mukavaa syödä. Tämä on ollut kivikkoinen tie ja haluan varoittaa sinua joutumasta samoihin ongelmiin.

Miksi puhun tästä?

Eikö ole nurinkurista, että ravintovalmentaja, joka bogissaan puhuu painonhallinnasta sekä vertailee erilaisia elintarvikkeita, puhuu siitä, ettei ole hyviä ja pahoja ruokia eikä syömiseen tulisi liittyä kontrollointia?

Valmentajana haluan, että sinä löydät itsellesi sopivan tavan elää terveellisesti. Tutkimuksilla on luotu raamit terveellisille elämäntavoille, joita noudattamalla vältyt esimerkiksi korkealta kolesterolilta, korkealta verenpaineelta, kakkostyypin diabetekselta jne.  Näihin tutkimuksiin perustuvat suomalaiset ravitsemussuositukset ja yksinkertaisimmillaan vastaus löytyy ruokakolmiosta.

Minun valmennustyyliini ei kuulu ruokavalion tiukka rajaus eikä jonkun ravintoaineen jalustalle nostaminen. Tiedän, että lompakkoni olisi paksumpi, jos lähtisin kauppaamaan hyvinvointia jonkin dieetin avulla. Haluan kuitenkin toimia tavallisen ruuan puolesta puhujana.

Painonpudotuksessa onnistut kun teet hitaasti pieniä muutoksia jokapäiväisessä arjessasi. Eikö kuulostakin tylsältä? Ei raflaavia otsikoita siitä, kuinka nopeasti sait painon putoamaan eikä kummastelua, kuinka tietyn ruoka-aineen välttely toi tuloksia. 

Mutta kun katsotaan heitä, jotka pysyivät saavutetussa painossa, joukkoon ei mahdu äärimmäisiä dieettejä eikä huikean nopeita pudotusvauhteja. Siellä on tylsyyttä. Säännöllistä ateriarytmiä, paljon kasviksia, kohtuullisia annoskokoja. Mutta juurikin nämä "tylsät" muutokset ovat niitä helpoimpia toteuttaa.

Dieettejä myös tarvitaan

Vaikka painonpudotus terveyttä hakiessa ei vaadikaan sen kummempia poppakonsteja, on kuitenkin tavoitteita, jotka nimenomaan vaativat tiukkaa ruokavaliota. Sillä ei kuitenkaan terveyden hakemisen kanssa ole tekemistä. Kun kasvatetaan lihasmassaa tai kiristellään esimerkiksi kisoja varten rasvoja pois kehosta, ei voida edetä "syö säännöllisesti, vastasi täyteen, monipuolisesti sitä sun tätä" -tyylillä. On punnittava, laskettava, kieltäydyttävä.

Parissa kuukaudessa saat paljonkin painoa putoamaan monella eri tyylillä. Lopputulos peilissä on myös erilainen, riippuen käytetystä metodista. Voit syödä mahdollisimman vähän kaloreita, jolloin 2 kuukauden kuluttua peilistä katsoo selvästi hoikistunut ihminen. Joskin myös lihakseton. Voit tarkkailla kaloreiden lisäksi mm. proteiinin saantiasi tai voit lisäksi treenata. Peilistä katsoo 2 kuukauden kuluttua jälleen erinäköinen tyyppi.

Ja on aivan totta, että joskus ihan rehellinen laihduttaminen vaatii tietynlaisen ruokavalion noudattamista. Sen ruokavalion laatii usein ammattilainen ja syynä saattaa olla esimerkiksi lihavuusleikkaukseen pääsy.

Yhteistä näille kaikille dieeteille on se, etteivät ne ole lopullisia. Niiden jälkeen palataan takaisin normaaliin syömiseen.

Muista siis erottaa terveelliset elämäntavat hetkellisestä kehonmuokkauksesta. Et voi elää fitnesstähden kisaruokavaliolla pitkään.

Huomasithan, että 25.5. alkaa jälleen Ruokaremontti -verkkokurssi? Siinä kerron sinulle 12 viikon ajan kuinka aloitat terveelliset elämäntavat pysyvästi ja miksi nopeat dieetit eivät ole hyväksi sinulle. Etuhinta voimassa 17.5. saakka.

 Lue täältä: Ruokaremontti