Terveellisesti syöminen on hankalaa

30.08.2020

Mitä sinun mielestäsi on terveellinen ruoka? Ehkä hieman samoja asioita kuin puhdasta ruokaa käsittelevässä postauksessani kerroin? Ehkä se on kevyttä? Tai mahdollisimman vähähiilihydraattista? Tai luonnollista? Tai rasvatonta? Jotain, jota "ihminen on aina syönyt"?

Terveellisyyden voi määritellä monella tapaa. Liian tiukasti ei kuitenkaan pidä alkaa luokittelemaan. Sillä esimerkiksi omena on kevyttä vatsantäytettä ja siitä saa vitamiineja, mutta ei sen varaan kannata ruokavaliotaan perustaa. Pasta taas vaaleana ei ole hyvä valinta, mutta täysjyväversio antaa sinulle mm. kuituja. Vaikka pasta sisältääkin kohtuu reilusti energiaa, ei sitä kannata ruokavaliostaan poistaa. Kasvisruokavalio on useimmiten terveellinen, mutta ei sen vuoksi tarvitse lihasta luopua. Pähkinät ovat terveellisiä, niistä saa pehmeitä rasvoja, mutta liiallisesti syötynä saat turhan paljon energiaa. Toisaalta taas vaikka pähkinä on hyvis, ei suolapähkinä sitä ole.

Huomaat siis ehkä, ettei taaskaan terveellinen ruoka ole niin mustavalkoinen asia kuin jotkut tahot antavat ymmärtää. Yksittäiset lillukanvarret eivät tee kokonaisuutta eikä täydellisyyteen ole mitään syytä pyrkiäkään.

Muokkaa terveellisemmäksi

Usein terveellistä ruokavaliota, terveellisiä elämäntapoja, elämäntaparemonttia jne käsittelevissä postauksissa on "vanhoja tuttuja" ruokia, jotka on modattu uuteen uskoon. Lasagnen pastalevyt vaihdettu kesäkurpitsaan, valkokastike jätetty pois ja lihakin mahdollisesti korvattu tai jätetty pois. Se saattaa näyttää lasagnelta, mutta onko se enää sitä?

Halutessasi muuttaa elämäntapojasi terveellisemmiksi, saatat kipuilla ajatuksen kanssa, että joudut luopumaan ruuista, joista nautit ja nähdä vaivaa opetellaksesi uusia reseptejä. Saatat pelätä, ettet saa enää koskaan syödä ruokia, joista pidät. Tiedossa vain salaatinlehtiä ja sitruunavettä. (ÄLÄ!)

Ehkä some on iskostanut päähämme, että terveelliset elämäntavat tarkoittavat joka päivä jotain uppo-outoja ruokia, joiden aineksia ei saa lähimarketista tai että ne tarkoittavat joka päiväistä punnitsemista ja laskemista, kaiken optimointia. Kerron sulle salaisuuden. Terveelliset elämäntavat EIVÄT tarkoita hifistelyä. Sinun EI tarvitse tietää kehosi hivenaineiden pitoisuuksia, sinun EI tarvitse ymmärtää rasvanpoltosta, sinun EI tarvitse turvautua kymmeneen lisäravinnepurkkiin eikä sinun todellakaan tarvitse muuttaa radikaalisti lempiruokiasi.

Joskus joitain muutoksia olisi kuitenkin hyvä tehdä, eritoten jos ajattelet terveyttäsi. Voi-jauho-kastikkeet kannattaa jättää vähemmälle, kuohukermakastikkeet vaihtaa kevyempiin, vaalea leipä vaihtaa kuitupitoisiin ja punainen liha nauttia vaikkapa viikonloppuisin. Nämä ovat pieniä muutoksia, joilla on pitkässä juoksussa suuri vaikutus, etenkin kun mukaan otetaan reilusti kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Eikä sinun tarvitse luopua mistään eikä vaihtaa ruuan olomuotoa radikaalisti.

Muutos on vaikea!

Unohda siis se, ettäkö elämäntaparemontti olisi supervaikea. Helppoa se ei ole! Mutta askel kerrallaan totutellen uuteen on sopiva tahti. Voit tehdä remontin vaikka söisitkin lempiruokiasi, ihan samassa muodossa kuin olet tottunutkin. Mutta et voi kuvitella saavasi muutosta tekemättä mitään. Myöskään mikään taikapilleri ei tuo autuutta tässä asiassa...

Olen huomannut asiakkaideni kanssa, että muutos kohti terveellisempää syömistä on tarpeeksi haastava jo ilman nippua uusia reseptejä tai kummallisia ruoka-aineita. Ei ole mitenkään harvinaista, että valmennus alkaa sillä, että opetellaan syömään kasviksia. MITÄ TAHANSA kasviksia. Jos lisäisin vaikeusastetta, että saat syödä vain maanpäällisiä kasviksia tai vain kotimaisia tai kasviksia, joissa on optimaalinen vitamiinipitoisuus, olisi muutos kaiken arjen pyörityksen keskellä liian vaikea. Koska merkittävää on vain se, että syö jotain (ja lopulta monipuolisesti) kasviksia.

Usein asiakkaani ovat helpottuneita kun en rajoita liiaksi. Kun löydät itsellesi sopivat syötävät, on muutos helpompi. Ja niitä vanhoja ruokia mahtuu edelleen mukaan, terveellisesti syöminen ei ole askeettisesti jostain kieltäytymistä. Minäkin syön kakkua ja pizzaa. En vain joka päivä.