Tiedä mitä syöt - ketsuppi

18.01.2020

Jokaisen lapsiperheen punainen kulta

Miten se maistuukin niin hyvältä lähes jokaisen ruuan päällä, tuo ketsuppi. Makaronilaatikko, kalapuikot, maksalaatikko, makkara. Ketsuppi kuuluu niiden kylkeen. Piste.

Meidänkin perheessä se on lähes jokapäiväisessä käytössä lapsilla. Ehkä salaatti on ainoa, missä ketsuppi ei maistu heidän mielestään.

Ketsuppi on tehty tomaateista, sen siis pitäisi ajatuksen tasolla olla ehkä terveellistä. Onko näin? Tomaatti on vihannes ja niitä tulisi syödä päivittäin kaikissa sateenkaaren väreissä. Mutta kannattaa kurkata mitä se ketsuppipakkaus on niellyt.

Ketsuppi myös mielletään erityisesti lasten ruokiin kuuluvaksi, yhtä merkkiä jopa piirroshahmon kuvalla ja nimellä markkinoidaan. Pakkauksen kyljessä on maininta "sisältää runsaasti lykopeeniä" ja heidän nettisivuiltaan löytyykin teksti, jossa he haluavat tehdä lapsille mahdollisimman terveellisiä tuotteita. Oikein kiva, eikö vain?

Pitääkö sinun siis potea huonoa omaatuntoa jos jääkaapistasi löytyy ketsuppipullo?

Kävin vertailemassa ketsuppeja lähikaupassamme ja tässä huomiot, olkaa hyvä!

Meira juuresketsuppi: kaloreita 70, rasvaa 0,1 gr, hiilihydraattia 15 gr, josta sokeria 13 gr, kuitua 2,3 gr, proteiinia 1,5 gr, suolaa 1,3 gr.

Meira ketsuppi: kaloreita 92, rasvaa 0 gr, hiilihydraattia 20 gr, josta sokeria 18 gr, kuitua 1,9 gr, proteiinia 1,7 gr, suolaa 2,1 gr. 

Heinz tomaattiketsuppi: kaloreita 102, rasvaa 0,1 gr, hiilihydraattia 23,2 gr, josta sokeria 22,8 gr, proteiinia 1,2 gr, suolaa 1,8 gr. Kuidun määrää ei ilmoitettu.

Pirkka Luomu ketsuppi: kaloreita 100, rasvaa 0 gr, hiilihydraattia 23 gr, josta sokeria 19 gr, kuitua 1,2 gr, proteiinia 1,1 gr, suolaa 1,9 gr.

Pirkka tomaattiketsuppi: kaloreita 97, rasvaa 0 gr, hiilihydraattia 22 gr, josta sokeria 19 gr, kuitua 1,4 gr, proteiinia 1,2 gr, suolaa 1,9 gr.

Pirkka sokeroimaton tomaattiketsuppi: kaloreita 45 rasvaa 0 gr, hiilihydraattia 8,7 gr, josta sokeria 4,2 gr, kuitua 1,5 gr, proteiinia 1,4 gr, suolaa 2 gr. 

Pikku Myyn herkkuketsuppi: kaloreita 98, rasvaa 0 gr, hiilihydraattia 22 gr, josta sokeria 17 gr, kuitua 1,4 gr, proteiinia 1,3 gr, suolaa 0,9 gr. Maininta "sisältää runsaasti lykopeeni-antioksidanttia"

Huomio lykopeeniin liittyen: kaikki ketsupit sisältävät sitä!

Felix luomu "vähemmän suolaa ja sokeria" tomaattiketsuppi: kaloreita 70, rasvaa 0 gr, hiilihydraattia 14 gr, josta sokeria 11 gr, proteiinia 1,4 gr, suolaa 1,3 gr. Kuidun määrää ei ilmoitettu.

Felix luomu tomaattiketsuppi: kaloreita 100, rasvaa 0 gr, hiilihydraattia 20 gr, josta sokeria 19 gr, proteiinia 1,5 gr, suolaa 2,4 gr. Kuidun määrää ei ilmoitettu.

Felix tomaattiketsuppi: kaloreita 80, rasvaa 0 gr, hiilihydraattia 18 gr, josta sokeria 17 gr, proteiinia 1,1 gr, suolaa 2,2 gr. Kuidun määrää ei ilmoitettu.

Pirkka luomu ketsupissa on eniten kaloreita, joskaan kovin suurta vaihtelua ei ollut, lukuunottamatta Pirkan sokeroimatonta ketsuppia.

Rasvaa ei ollut yhdessäkään tuotteessa, mikä ei ole yllätys, koska valmistusaineet eivät sisällä rasvaa. Lainsäädännön mukaan pitoisuudet täytyy kuitenkin ilmoittaa.

Sokerin määrä vaihteli 4,2 grammasta 22,8 grammaan. Pirkan sokeroimattoman ketsupin alhainen sokeripitoisuus selittyy muulla makeutusaineella. Sokerilla makeutettu tuote, joka sisältää vähiten sokeria, on Felixin luomu "vähemmän sokeria ja suolaa". Eniten sokeria löytyy Heinzin tomaattiketsupista, 22,8 grammaa.

Myöskään proteiinin määrä ei vaihtele merkittävästi. Eniten proteiineja löytyy Meiran ketsupista ja vähiten Felixin tomaattiketsupista. En usko että proteiini on merkittävä valintakriteeri ketsuppia valitessa.

Kuidun määrää ei kaikissa tuotteissa ilmoitettu. Eniten sitä on Meiran juuresketsupissa, 2,3 grammaa.

Felixin Luomu tomaattiketsupista löytyy eniten suolaa, 2,4 grammaa. Vähiten suolaa löytyy Pikku Myyn herkkuketsupista, 0,9 grammaa.

Lykopeenistä sananen

Tomaatit sisältävät monia erilaisia vitamiineja ja hivenaineita, joista yksi on lykopeeni. Veren korkea lykopeenipitoisuus vähentää etenkin eturauhasen, keuhkojen ja vatsan alueen syöpiä. Lykopeeni imeytyy parhaiten pilkotuista ja kypsennetyistä tuotteista.

Lykopeeniä löytyy muistakin kasvikunnan tuotteista mutta tomaatti on ehdottomasti paras lähde. Ketsupin lisäksi esimerkiksi tomaateista, tomaattipyreestä, mausteista jne tehty pastakastike on hyvä lykopeenin lähde.

Onko ketsupista haittaa tai hyötyä?

Hurjia pitoisuuksia ketsupeissa löytyy sokerin määrästä, myös suolaa on joissain tuotteissa paljon. Toisaalta käyttömäärä per annos ei ole kovin suuri (jos aikuinen annostelee) ja ketsuppia ei ehkä ihan joka ruokaan tarvitse. Valitsemalla vähäsuolaisen ja -sokerisen ketsupin, vähennät ainakin siltä osin perheesi suola- ja sokerikuormaa.

Onko ketsuppi siis epäterveellistä? Vai onko ketsuppi terveellistä, koska se sisältää lykopeeniä? Kyllä ja ei, ei ja kyllä. Terveysvaikutusten takia ketsuppia ei kannata syödä mutta aika pieni hiekanjyvä se kokonaisuudessa on mitä epäterveellisyyteen tulee. Ennemmin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, minkälaisten ruokien kanssa ketsuppia syö. Sekä siihen määrään tietysti, ruoka ei todennäköisesti tarvitse kahden sentin kuorrutusta ketsupilla.