Tiedä mitä syöt - suklaamurot

10.01.2020

Tiedätkö sinä, mitä oikeasti syöt?

Ihminen on tapojensa orja, se tekee vuodesta toiseen arjessa samat rutiiniksi muodostuneet asiat, koska se on helppoa. Ei tarvitse ajatella. Älä turhaan syytä itseäsi, näin ihminen toimii, se on synnynnäisesti "laiska".

Ajatteletko suuremmin, minkä jogurtin, rahkan, leivän tai muropaketin hyllystä kärryihisi laitat? Onko se vain se tuttu ja turvallinen, jota ehkä lapsuudenkodista saakka on syöty? Ehkä olet joskus saattanut päätyä tutkimustesi perusteella juuri siihen tuotteeseen, se on täyttänyt kriteerisi silloin. Miten on nykyhetken laita? Kotiin tuotavia tuotteita on hyvä aika ajoin tsekkailla, vieläkö ne ovat sitä, mitä haluat ostaa.

Tein tänään tutkimusta murohyllyllä. Murot ovat harvinainen herkku meidän perheessämme, aikuiset eivät syö niitä ollenkaan ja lapsetkin vain silloin kun minä hellyn. Mutinaa on tullut erityisesti suklaamurojen puutteesta, olen muutaman ravintosisältöä silmäillyt ja todennut niiden olevan kategoriassa "karkkipäivä".

Nyt minulla kuitenkin oli aikaa ja erityisesti rauha tutkimustyölle. Ymmärrän varsin hyvin ettei lasten kanssa huvita lukea ja vertailla tuotteita. Käytin siis hetkeni suurella nautinnolla!

Mitä havaintoja suklaamurojen välillä tein?

Vaikka asioin vain meidän pikkukylän kaupassa, yllätyin koko murohyllyn laajuudesta. Ei mikään ihme jos ei jaksa eikä ehdi vertailla! Suklaamuroja löytyi kahdeksassa eri pakkauksessa. Lasten silmien tasalle oli aseteltu ne värikkäät pakkaukset, jotka tarjoilivat värikkäitä piirroshahmoja. Ne tylsät (ja usein muuten myös edullisimmat) löytyivät ylähyllyiltä (tai alhaalta). Sieltäkin löytyi yksi poikkeus, mietin syytä miksi se värikäs ja jopa suloinenkin muropakkaus oli laitettu ylös, muiden samantyyppisten ollessa alemmilla hyllyillä.

Sisällön puolesta vaihtelua olikin paljon. Proteiinin määrä oli jotakuinkin vakio, pyörien 7-12 gramman per 100 grammaa välissä. Se, mikä sai kulmakarvani nousemaan, oli joidenkin tuotteiden rasvan, sokerin sekä kuidun (puutteen) määrä.

Seuraavat arvot on ilmoitettu per 100 grammaa.

Tuote 1: Kaloreita 386, rasvaa 5,1 gr, proteiinia 10 gr, kuitua 10 gr, sokeria 17 gr.

Tuote 2: Kaloreita 443, rasvaa 14 gr, proteiinia 7,4 gr, kuitua 3,1 gr, sokeria 29 gr.

Tuote 3: Kaloreita 441, rasvaa 14 gr, proteiinia 7,2 gr, kuitua 3,1 gr, sokeria 28 gr.

Tuote 4: Kaloreita 375, rasvaa 3,3 gr, proteiinia 9,5 gr, kuitua 6,3 gr, sokeria 23 gr.

Tuote 5: Kaloreita 374, rasvaa 3,3, proteiinia 10 gr, kuitua 6 gr, sokeria 24 gr.

Tuote 6: Kaloreita 385, rasvaa 3 gr, proteiinia 7 gr, kuitua 5 gr, sokeria 29 gr.

Tuote 7: Kaloreita 370, rasvaa 3,2 gr, proteiinia 12 gr, kuitua 8,8 gr, sokeria 11 gr.

Tuote 8: Kaloreita 393, rasvaa 5,9 gr, proteiinia 8,7 gr, kuitua 7,8 gr, sokeria 24,9 gr.

Herättääkö nämä lukemat jotain ajatuksia? Yllättääkö kun kerron että ne tuotteet, jotka mainostavat lisättyjä vitamiinejaan, ovat tuossa joukossa, jossa on eniten sokeria ja rasvaa ja vähiten kuituja? Onko lisätyillä vitamiineilla kovinkaan merkitystä kun per 100gr niitä on noin 80% saantisuosituksesta? 


Mitä asioita sitten katsoa tuoteselosteesta?

Kaloreita näissä kaikissa suklaamuroissa on jotakuinkin sama määrä, eli niiden vertailu voidaan jättää pois. Itse kiinnitän ensimmäisenä huomiota sokerin määrään ja tästä joukosta erottuu selkeä kärkipää, keskivaihe ja hieman vähemmän sokeria sisältävät tuotteet. Kannattaa miettiä, onko tällainen lisätyn sokerin määrä osa arkiruokailua vai kuuluisiko se määrä herkkupäivään.

Nälän tehokkaita karkottimia on kuidut, proteiinit sekä hyvät rasvat. Voisi olettaa että muroista näitä löytyisi. Kuidun määrä leivässä tulisi olla 6 gr/100gr, alle tämän olevat leivät ovat pullaa. Tätä ohjenuoraa käyttäen edellä mainituista 5 tuotetta ylittävät tuon 6 gr kuitua.

Saatat miettiä kuinka on mahdollista että lihattomassa tuotteessa on proteiinia. Monet viljat ovat itseasiassa ihan oivia proteiininlähteitä. Suuria eroja proteiinin määrässä ei näissä tuotteissa ole.

Rasvan määrää on hyvä myös tarkkailla. Näistä tuotteista 2 sisältää hurjat määrät rasvaa verrattuna toisiin!

Suolan määrää katsoin kaupassa ja totesin ettei se näytä ongelmalta. Mutta itseasiassa kahdesta tuotteesta löytyy suolaa 0,95 grammaa per 100 grammaa. Aikuisen suolan saantisuositus on max 5 grammaa vuorokaudessa, lapsen 3 grammaa (alle vuoden ikäiselle ei suositella lisättyä suolaa ollenkaan). Yksi muroannos on laskennallisesti 30 grammaa kuivia muroja, joten jos lapsi syö annoksen aamulla, välipalana sekä iltapalana, on hän saanut jo kolmanneksen päivän suola-annoksesta. Vielä enemmän jos hän santsaa muroja.

Kurkkaa siis se pieni präntti tuotteen kyljestä. Onko se sitä, mitä haluat itse syödä voidaksesi hyvin ja onko se sellaista, mitä haluat lapsellesi tarjoilla? Aikuisen ihmisen sokerin saannin maksimi suositus on 40-50 grammaa vuorokaudessa, lapsen siis vielä vähemmän. Sokeria sisältävät myös jogurtit, viilit, rahkat, hillot, mehut yms, joten päivän aikana sitä kertyy helposti suuria määriä jos tuotteiden sisältöön ei kiinnitä huomiota.

Jos ruokavalio muuten on tasapainossa, ei kerta-annos ravintoarvoltaan kovastikaan heikkoa syötävää kaada kokonaisuutta. Mutta arkiruokailuun sokerihötöt eivät kuulu.

Ostinko siis itse jotakin?

Niin, vertailin kyllä suklaamuroja, mutta läpäisikö yksikään tuote omaa seulaani? No yhden tuotteen päädyin ostamaan, sen vaatimattoman näköisen pakkauksen. Sen, josta löytyy vähän sokeria ja rasvaa sekä reilusti kuituja.

Lapset olivat silmin nähden iloisia äidin yllätyksestä, eikä kukaan valittanut sokerin vähyydestä.