Vähintä mitä voit tehdä

20.09.2020

Mikä on vähintä, mitä voit tehdä hyvinvointisi eteen TÄNÄÄN?

Liian monet tekevät sen virheen, että lähtevät tekemään liian suuria muutoksia arkeensa. Aloitetaan juoksuharrastus, mennään salille, syödään liian vähän ja vääriä asioita ja nukutaan aivan liian vähän. Töissä on edelleen stressaavaa, lasten harrastukset täyttää arki-illat ja parisuhdekin pitäisi hoitaa, oma aika - mitä sen on?

Kuormitusta, kuormitusta, kuormitusta.

Omin neuvoin eteenpäin puskeminen voi toimia, jos tiedät mitä teet. Valmentajan avulla edistys on jo varmempaa mutta pysyviä muutoksia saat aikaiseksi vain kun mindsettisi on oikea. Jos olet nykytilanteessa jostain tietystä syystä, ei pitkällä aikavälillä voi toimia mikään muu kuin nykytilanteen muutos. Pysyviä tuloksia et saa kahden viikon kuureilla, jonka jälkeen palaat entiseen. Muutokseen ei kuitenkaan ole tarvetta lähteä suin päin!

Minne haluat?

Ennen kuin teet yhtään mitään, määrittele päämäärä, jonne haluat. Älä aseta vaakalukemaa vaan selvitä mitä tunteita ja tapoja sen vaakalukeman takana on. Jos haluat pudottaa 10 kiloa, mieti miksi. Mitä hyvää se tuo elämääsi? Parempi ulkonäkö on hieman huono syy, sillä sinä tulet löytämään aina jotain korjattavaa itsestäsi jos olet sellaiseen taipuvaista tyyppiä. Pudotetun kympin jälkeen katsot peilistä, että ei hitto, tuolla on vielä löysää, tuota pitää kiristellä, tuota kasvattaa ja tuo peittää.

Mitä hyvää elämässäsi on, kun olet tavoitteessasi? Kulje sitä kohti.

Energisempi olo? Et työpäivän jälkeen enää kaadu sohvalle voimattomana. Jaksat leikkiä lasten kanssa. Jaksat viettää aikaa puolisosi kanssa. Jaksat tehdä itsellesi merkityksellisiä asioita.

Parempi toimintakyky? Saat sidottua kengännauhat. Selkää ei jomota. Polvet eivät kipeydy. Käsi nousee ja pää kääntyy. Mitä vanhemmaksi tulet, sen tärkeämpää hyvä toimintakyky on, selviät tulevaisuudessa todennäköisemmin itsenäisesti arkisista askareistasi etkä ole hoitajien armoilla. (Vaikka hatunnosto tietenkin hoitajille tärkeästä työstä!)

Kohonnut mieliala? Terveelliset elämäntavat auttavat välttämään masennusta. Hyvä ja riittävä ravitsemus pitävät mielen hyvänä ja ulkoilmassa tulee väkisinkin hyvä olo. Ihminen tarvitsee liikettä myös mielen hyvinvointiin.

Miten sinne pääset?

Nyt tulee tärkeä asia. Jotta pääset tavoitteeseesi, tulee sinun tietää kuinka PÄÄSET SINNE. Et voi olettaa mitään tapahtuvan jos et tee mitään sen eteen. Sinun täytyy siis uppoutua ajatukseen, millaista elämää elät, kun olet tavoitteessasi. Mitä tekoja teet päivittäin? Mitä viikoittain? Mitä harvemmin? Miten arkesi rakentuu? Mitkä ovat tapojasi tuolloin?

Jos pyrit tavoitteeseen hampaita kiristellen, liian vähäisellä ja epämiellyttävällä ruualla ja runsaalla liikunnalla, josta et oikeastaan edes nauti, luuletko oikeasti, että päästessäsi tavoitteeseesi, voit vain lopettaa nuo inhottavat asiat ja kuin taikaiskusta, tavat, jotka saivat sinut huonoon jamaan, eivät sitä enää tekisikään? Vai ajatteletko, että voit jälleen tarvittaessa noudattaa jotain pikaratkaisua ja saada hetkellisen autuuden?

Jos haluat olla ihminen, joka lähtee töiden jälkeen energisenä metsään samoilemaan koiriensa kanssa, paistaa nuotiolla pannukahvit ja nauttii joka henkäyksestä, mieti mitä tapoja ja rutiineita arkeesi kuuluu tuolloin. Millaista elämäsi on ihan pieniä yksityiskohtia myöten.

Aloita vaikka siitä, että saat riittävästi energiaa. Jos laihdutat, LOPETA SE ja ala syömään riittävästi ja riittävästi siis hyviä valintoja. Kun saat riittävästi energiaa, pidä huoli siitä, että nukut riittävästi. 5 tuntia unta ei yksinkertaisesti riitä. Ei vaikka kuinka haluaisit. Myöskään viikonloppuina et pysty nukkumaan kertynyttä univelkaa pois.

Tarvitset unta. Kehosi palautuu päivän kuormituksesta, niin henkisestä kuin fyysisestäkin ja täydellä akulla jaksat tehdä parempia valintoja arjessasi. Jaksat miettiä hieman parempaa ruokaa, jaksat lähteä ulos, työkyky paranee ja olet mukavampi ihminen.

Kun olet jonkin aikaa syönyt ja nukkunut uudella tavalla, lähde ulos. Älä haukkaa kerralla liian suurta urakkaa vaan aloita siitä mihin pystyt. Jos oikeasti haluat sinne metsään samoilemaan, aloita lähimetsästä, ehkä kuntopolusta tai muuten merkityistä reiteistä.

Ymmärrätkö mitä haen takaa? Kun tiedät teot, joita teet tavoitteessasi ollessasi, tiedät askeleet, joita sinun tulee ottaa päästäksesi sinne. On vaikeaa hypätä kerralla uuden arjen pariin. Se on se, mikä usein ontuu "elämäntapamuutoksissa", eli siis jälleen uusissa dieeteissä, joita noudatetaan jostain listasta.

Kadonneen motivaationkin saatat löytää kun mietit itsellesi mieluisan tavoitteen ja lähdet pikku hiljaa elämään niitä uusia tapoja, joita sinulla on silloin kun olet saavuttanut tavoitteesi. Pelkkä vaakalukema ei motivoi.

Entä sen jälkeen?

Mitäs sitten kun olet saavuttanut tavoitteesi? Se on uusi elämäsi, elä sitä! Nauti! Jos sait listan ruuista, joita syödä ja kahden viikon kunto-ohjelman kylkeen, ne eivät auta tästä eteenpäin. Siksi sinun on tehtävä koko matkan ajan omaan elämääsi sopivia, itseäsi motivoivia tekoja. Niiden tekemistä haluat jatkaa, oli vaakalukema tai vyötärönympärys mikä tahansa.

Mikä voisi siis olla tänään pieni teko, joka toisi sinulle hyvinvointia? Vartti aikaisemmin nukkumaan? Raivaa keittiöstä välipalakeksit ja suklaat kaappiin ja aseta tilalle hedelmiä? Hetki ihan omaa rauhaa?