Väkisin vaikka läpi harmaan kiven

12.07.2020

"Nyt mun on PAKKO onnistua!" "Nyt on PAKKO muuttua!" "PAKKO, vaikka ei huvita!" Riittävästi vain ITSEKURIA!

Tuttuja lausahduksia elämäntapamuuttujilta? Ehkä olet itsekin sanonut jotain tuon suuntaista kun olet motivoitunut hetkellisesti muuttamaan oman elämäsi suuntaa. Joku on saattanut kertoa sinulle, että onnistuakseen pudottamaan painoa tai tavoitellessa terveempää elämää, on PAKKO tehdä jotakin. On PAKKO syödä maitorahkaa ja ananasta. On PAKKO juoda vihersmoothieita vaikkei maistu. On PAKKO aloittaa päivä kourallisella ravintolisiä. On PAKKO kyetä juoksemaan.

Joskus pakko motivoi kivasti, esimerkiksi jonkin sairauden puhjettua motivoituu kummasti muuttamaan elämäntapojaan terveellisemmiksi. Aina sekään ei riitä.

Miksi itsekuri ei sitten riitä?

Esimerkiksi nämä joka tammikuiset laihdutusyritykset ovat hieno esimerkki siitä, kuinka liian monen asian muuttaminen kerralla on hankalaa, lähes mahdotonta. Jotkut innostuvat toki uudesta elämäntyylistä niin, että jatkavat sillä tiellä vuosikausia, mutta se suurempi joukko onnistuu ylläpitämään uutta viikon, toiset kaksi ja jotkut jopa muutaman kuukauden. Onko epäonnistuminen muutoksessa itsekurin puutetta?

Ihmisellä on kahdenlaista muistia, joka ohjaa toimintaa. Työmuisti ja toimintamuisti. Työmuistin käyttö vaatii ponnisteluja ja on tietoista kun taas toimintamuisti on vähemmän kuormittavaa, automaattista. Vaikkapa kävely ja puhuminen onnistuvat hyvin samaan aikaan, nämä tulevat tuolta toimintamuistin kautta.

Uusien asioiden opettelu ja toteuttaminen vaatii työmuistia. Aivosi väsyvät helposti ja kun ne väsyvät, sinun tekee mieli luovuttaa ohjat toimintamuistille ja keventää taakkaasi. Eli siis "palata takaisin vanhoihin tapoihin". Se ei ole epäonnistumista, se on luonnollista.

Lisää syömisen automaattisuudesta voit lukea Pertti Mustajoen blogikirjoituksesta https://www.perttimustajoki.fi/syomisen-sietamaton-automaattisuus/

Mikä avuksi?

Jotta voit ujuttaa toimintamuistiin "uutta tietoa", saat pysyvämpiä tuloksia niin, että aloitat yhdestä tai kahdesta uudesta asiasta, joita toteutat tarpeeksi usein ja säännöllisesti. Jos haluat ottaa lenkkeilyn osaksi uutta elämääsi, sen ei tarvitse siis tapahtua joka päivä! Päätä vaikka, että jokainen vapaapäivä käyt lenkillä, minä vuorokauden aikana tahansa, aamulenkki ei ole sen parempi kuin iltapäivällä tehty. Ainoastaan ennen nukkumaanmenoa kannattaa rasittavaa liikuntaa välttää. Aikaa myöten tästä muotoutuu sinulle tapa, jota toteutat luontaisesti ja käyt lenkillä muulloinkin kuin vapaapäivinä.

Kasvisten lisääminen ruokavalioon on hyvä neuvo lähes tulkoon kaikille, mutta niitäkään ei tarvitse heti syödä vaadittua puolta kiloa päivittäin jos et ole aiemmin syönyt niitä. Aloita vaikka siitä, että pääaterioilla on kasviksia, lisää sitten päivän muille aterioille. Tai jos syöt jo lähes jokaisella aterialla kasviksia mutta vain vähän, aloita lisäämällä niiden määrää yhdellä aterialla, sitten myös toisella jne.

Jos olet tottunut syömään kerran päivässä ja tyyli ei sovi sinulle, vaan haluaisit ravita itseäsi useammin päivän aikana, ei todellakaan tarvitse siirtyä heti viiteen ateriaan päivässä. Aloita yhdellä lisäaterialla ja kun sen toteuttaminen tuntuu luontevalta, lisää jälleen yksi ateriakerta.

Näin ohjelmoit toimintamuistiisi uusia tapoja, joita alat noudattaa luontevasti ja mielelläsi. Uudet tavat eivät tunnu pakkopullalta vaan jopa nautit niistä. Vauhti voi tuntua hitaalta eikä tuloksia ehkä näy heti vaa'alla tai peilissä mutta onnistumisprosenttisi on korkeampi kuin jos muuttaisit kaiken kerralla.

Ei ole kovinkaan vaikeaa laihtua, oikeasti vaikeaa on pysytellä uudessa painossa.

Sano ei pikadieeteille

Tässä on jälleen kerran yksi syy, miksi teet palveluksen itsellesi kun jätät kokeilematta jälleen uutta "super laihduttavaa, tuloksia jopa päivissä" -dieettiä. Et hyödy mitään siitä, että saat hetkeksi painosi putoamaan, pikadieetin jälkeen kilot tulevat varmasti takaisin.

"Väkisin" ei myöskään siis ole hyvä tyyli. 

Tästä syystä en tarjoa valmiita ruokavalioita, vaan ne laaditaan asiakkaan mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Jos et pidä kasvissosekeitoista tai vihaat maitorahkaa, miksi noudattaisit ruokavaliota, jossa niitä on? Terveellinen ruokavalio on paljon muutakin kuin vain tiettyjä ruoka-aineita.

Liikunnan suhteen neuvon asiakkaitani etsimään itselleen sopivan lajin, pääasia, että liikuntaa tapahtuu. Kuten jo aiemmassa blogikirjoituksessani kerroin, liikunta ei ole ainoastaan painonhallinnan väline, vaan tuo myös paljon terveyshyötyjä Liikunnan hyödyt 

Ei ole vain yhtä liikuntamuotoa vai vuorokaudenaikaa, jolloin pitäisi liikkua. Tärkeintä on löytää itselleen sopiva tyyli. Itse nautin aamulenkeistä mutta harvoin sellaiselle lähden, sillä priorisoin pikkulapsiarjessa rauhallisen aamupalan tärkeämmäksi. Herään siis puoli tuntia aikaisemmin kuin olisi tarve ja nautin aamupalani hiljaisuudessa. Liikuntaa ehdin myöhemminkin, ruokarauhaa en.


Lukuvinkki:

Pertti Mustajoen "Vähennä kaloreita ilman dieettiä". Suosittelen jos haluat pudottaa painoasi mutta unohtaa kaloreiden laskennan, kielelletyt ruoka-aineet ja nälän.

Ja lopuksi pieni mainospläjäys omista valmennuksistani.

Muutoksen alku -verkkokurssi heinäkuun ajan 19 e (norm 29 e) Lue lisää täältä Muutoksen alku

Uusi ilmainen oppaani "Viikon ruokalista terveellisesti" ladattavissa täältä viikon-ruokalista-terveellisesti