Välipalakeksit - hyvä eväs?

09.03.2020

Olet nälkäisenä kaupassa etkä halua sortua siihen suklaapatukkaan, joka tavallisesti on ostoskoriisi päätynyt näissä tilanteissa. Huomaat hyllyssä välipalakeksejä, nehän ovat hyviä! Vai ovatko?

Vertaillaanpa hieman.

Benecol kaura-hasselpähkinä-suklaa patukka. Kaloreita 436, rasvaa 21gr, josta tyydyttyneitä 4gr, sokeria 31gr, kuituja 7,3gr, proteiinia 5,2gr ja suolaa 0,37gr.

Haukkaus kaura ja marjat patukka. Kaloreita 346, rasvaa 7,7gr, josta tyydyttyneitä 2,1gr, sokeria 11gr, kuituja 11 gr, proteiinia 11gr ja suolaa 0,29gr.

Piltti Taapero trooppinen patukka. Kaloreita 377, rasvaa 10gr, josta tyydyttyneitä 0,7gr, sokeria 32gr, kuituja 3,5gr, proteiinia 5 gr ja suolaa 0,08gr.

Paussi 5 viljaa ja suklaa patukka. Kaloreita 420, rasvaa 16gr, josta tyydyttynyttä 8,4gr, sokeria 24gr, kuituja 4gr, proteiinia 5,5gr ja suolaa 0,33gr.

Kinder Pingui patukka. Kaloreita 450, rasvaa 29,7gr, josta tyydyttynyttä 20gr, sokeria 33,1gr, kuituja ei mainittu, proteiinia 7gr ja suolaa 0,254gr.

Nestle Fitness suklainen viljapatukka. Kaloreita 383, rasvaa 7,2gr, josta tyydyttynyttä 3,7gr, vain hiilihydraattien määrä mainittu, 68,5gr, kuituja 6gr, proteiinia 6,1gr ja suolaa 0,81gr.

Puhdistamo puhdas snack mustikka-karpalo-gojimarja. Kaloreita 461, rasvaa 21,6gr, josta tyydyttynyttä 5gr, sokeria 42,3gr, kuidun määrää ei mainittu, proteiinia 9,7gr ja suolaa 0,39gr.

Alpen fruit, nut& chocolate patukka. Kaloreita 429, rasvaa 13gr, josta tyydyttynyttä 5,1gr, sokeria 36,1gr, kuituja 2,2gr, proteiinia 6,4gr ja suolaa 0,2gr.

Nalle välipalakeksi täysjyväkaura-vadelma. Kaloreita 440, rasvaa 16gr, josta tyydyttynyttä 1,4gr, sokeria 22gr, kuituja 6,1gr, proteiinia 7,5gr ja suolaa 0,8gr.

Belvita crunchy välipalakeksi. Kaloreita 413, rasvaa 12gr, josta tyydyttynyttä 2,9gr, sokeria 23gr, kuituja 12gr, proteiinia 8gr ja suolaa 0,57gr.

Otetaan vielä vertailun vuoksi parit suklaapatukat.

Fazer vadelma-jogurtti suklaapatukka. Kaloreita 558, rasvaa 35gr, josta tyydyttynyttä 21gr, sokeria 51gr, kuidun määrää ei mainittu, proteiinia 8,1gr ja suolaa 0,31gr.

Tupla suklaapatukka. Kaloreita 462, rasvaa 20gr, josta tyydyttynyttä 10gr, sokeria 53gr, kuitua 2,2gr, proteiinia 6,5gr ja suolaa 0,42gr.

Ihan suoraan paremmuusjärjestykseen ei voida patukoita ja keksejä laittaa, mutta on hyvä muistaa, että sana "välipala" tai "fitness" tai marjan kuva paketin kyljessä eivät tee tuotteesta terveellistä tai edes sellaista, että sitä tulisi ostaa. En näe syytä, miksi näihin tulisi turvautua arjessa, vaelluksella tai metsästyspäivän aikana osa esimerkeistä voivat olla ok kun kylmäsäilytys sekä mukana kannettavuus tuottaa ongelmia.

Fitnesspatukan puutteellinen sokerin määrän ilmoitus mietityttää, miksi on ilmoitettu pelkät hiilihydraatit. Lisättyä sokeria tuotteesta kuitenkin löytyy sokerina, tärkkelyssiirappina (eli glukoosisiirappi), inverttisokerina sekä tummana inverttisokerina.

Ongelmaksi näissä patukoissa ja kekseissä muodostuu hurja energiansaanti versus hyöty. Jos olet hivuttanut painosi ylös napostelemalla suklaapatukoita, ongelma ei poistu vaihtamalla suklaat fitnesspatukkaan.

Osassa tuotteista ei ollut lisättyä sokeria, osa ei taas eroa oleellisesti tavan suklaapatukasta, esimerkiksi Kinderin versio. Älä siis osta näitä kaappeihisi ajatuksella "hyvä välipala", koosta se jostain ihan muusta. Mieti myös mistä suuri sokerin- tai kalorinmäärä tuotteessa johtuu, tuleeko se lisätystä sokerista vai esim. hedelmistä ja marjoista, jotka sisältävät luontaisesti sokeria. Kuitujen puute kertoo monen muunkin tuotteen, kuin vain tämän vertailun tuotteiden, köyhyydestä. Mitä se tarjoilee sinulle, jos siinä ei ole edes kuituja?

Tukevassa lounaassa, joka sisältää broileria, riisiä, salaattia ja leipää levitteellä sekä juustolla, on kaloreita pikkusen vajaa 400. Se sisältää n. 7gr rasvaa, 0,4gr sokeria, 7gr kuituja sekä 34gr proteiinia. Suolaa oman maun mukaan. Pitää sinut kylläisenä paljon pidempään kuin patukka, jossa on jopa enemmän kaloreita.

Hyvä välipala on esimerkiksi reilu annos maustamatonta jogurttia, marjoja, pähkinöitä ja kaurahiutaleita päälle. Kaloreita 270, rasvaa 12gr, sokeria 0,6gr, kuituja 3gr ja proteiinia melkein 12gr. Tai leipä runsailla päällisillä, sen osaa lapsikin koostaa. Jos painonhallinta ja terveys kiinnostaa, nämä ovat välipalojasi.

Jos välttämättä haluat syödä välipalakeksin tai -patukan, voidaan olettaa lastenosastolta löytyvän terveellisimmät vaihtoehdot. 

Ennakoi

Tärkeää on miettiä syitä, jotka ajavat tilanteeseen, jossa ostat äkkinäiseen nälkään tällaisen patukan tai keksin. Tai ehkä olet oppinut tavan, että välipalaksi syödään jotain tämän tyylistä. Älä käytä tekosyynä sitä, ettet ehdi työpäivän aikana syömään muuta. Se on mitä todennäköisimmin valhe. Valehtelet itsellesi. Myöskään väite, ettei ole mahdollista säilyttää ruokaa kylmässä työpäivän aikana tai et pysty lämmittämään sitä, ei ole syy. Löytyy kyllä vaihtoehtoja kaloripommipatukalle. 

Ennakoi, ennakoi, ennakoi. Tee edellisenä päivänä sinulle sopiva välipala valmiiksi ja muista SYÖDÄ SE. Mieti valmiiksi vaihtoehtoja mitä ostaisit jos sattuu tilanne, ettei sinulla ole eväitä ja nälkä iski (tiedän varsin hyvin, että tällaisiakin päiviä tulee). Kaupasta löytyy muutakin kuin välipalapatukat, sipsipussit ja kolmioleivät.

Ja ennenkaikkea, opeta lapsillesi mikä on terveellinen välipala.